ČUVANJEM PČELA ČUVAMO SEBE

U okviru kampanje ”Mesec zaštite pčela“, svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom ili zaštitom životne sredine tokom marta mogu da se uključe u javno-privatni dijalog i ponude rešenja za očuvanje pčela. 

U okviru kampanje ”Mesec zaštite pčela“ 14. marta je u Skupštini Vojvodine održan drugi okrugli sto o zaštiti pčela, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija PSOS i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, a pod sloganom ”Čuvanjem pčela čuvamo sebe“.

Cilj kampanje je da se prikupe ideje i predlozi za očuvanje pčela, tako da će tokom marta svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom ili zaštitom životne sredine moći da se uključe u javno-privatni dijalog i ponude rešenja.

U Novom Sadu okupili su se pčelari, poljoprivrednici, stručnjaci iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnici resornih institucija, kojima je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević govorio o podsticajima za razvoj pčelarstva u Vojvodini.

On je ukazao na činjenicu da pčelarstvo beleži značajnu tendenciju rasta na teritoriji pokrajine, te da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u protekle dve i po godine izdvojio pet puta više novca za podršku daljem razvoju pčelarstva u odnosu na raniji period.

”Resorni sekretarijat je za ove dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara i potpisano je blizu 300 ugovora. Na ovaj način doprinosimo razvoju pčelarstva“, rekao je Radojević, dodajući da je med izvozna šansa Srbije, o čemu svevodoči podatak da je samo u prošloj godini iz naše zemlje izvezeno oko 2.700 tona meda vrednog 12,5 miliona dolara.

On je pozvao pčelare da konkurišu za sredstva koja su im namenjena, i najavio da će nove konkursne linije za ovu oblast biti objavljene već za nekoliko dana.

Kampanja ”Mesec zaštite pčela“ deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, čiji su se predstavnici danas takođe govorili o važnosti očuvanja pčela, te izazovima sa kojima je pčelarstvo u našoj zemlji suočeno.

Izvor: Tanjug