ДАН ГРАДА: ОТВОРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ, ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ЗНАМЕЊУ СОМБОРА И КОНЦЕРТ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА

У оквиру обележавања Дана града Сомбора, 17. фебруара је у Градском музеју отворена изложба под називом „Град као песма“, чији су аутори Нада Путица – виши кустос етнолог, Чедомир Јаничић – музејски саветник историчар уметности, Павле Карабасил – виши кустос конзерватор и рестауратор и Милка Љубоја – музејска саветница историчарка. Изложбу је званично отворила чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков, а посетиоци ће до 10. марта моћи да виде поставку која кроз старе фотографије и предмете пријазује симболе Сомбора попут фијакера, кафана, корзоа, водара…

Истог дана, у Народном позоришту Сомбор, у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, промовисана је књига „Стара сомборска знамења“ аутора Милана Степановића. Књига представља студију о идентитету и обележјима Сомбора кроз његову историју, али и идентитету и обележјима људи и породица које су у њему живеле, али и шире на просторима некадашње Бачке и Бодрошке жупаније.  О књизи су говорили председник Српског хералдичког друштва Драгомир Ацовић и хроничар Борис Машић. Испед Града Сомбора присутне је поздравио помоћник градоначелника Синиша Борота.

Културни центар „Лаза Костић“ на Дан града приредио је свечани концерт „Под бођошем шарени се цвеће“ на ком је настипило десет културно-уметничких друштава са територије Града Сомбора. Концерт је одржан у Великој сали Културног центра, а присутни су имали прилику да уживају у шаренилу народних ношњи, песме и игара које су веома сликовито дочарале мултиетничност и мултикултуралност сомборске средине. Присутне је, пре почетка концерта, поздравила заменица градоначелникаа Љиљана Тица честитавши им Дан града Сомбора.

Извор: Град Сомбор