ДРЖАВНИ ПОДСТИЦАЈИ ВАЖНИ ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Општину Пећинци јуче су посетили министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић. Они су том приликом посетили пољопривредно газдинство Слободана Васића у Ашањи, где их је дочекало и општинско руководство на челу са председником општине Синишом Ђокићем.

Након обиласка газдинства, у кући породице Васић одржан је састанак са пољопривредним произвођачима из целе пећиначке општине, на којем су гости упознали произвођаче са актуелним конкурсима Републике и Покрајине за подстицаје у пољопривреди, док су пољопривредници искористили прилику да министру и покрајинском секретару укажу на проблеме са којима се суочавају на терену и на потребе за подршком која им је наопходна како би одржали или проширили производњу.

Покрајински секретар Чедомир Божић је истакао да су информације које долазе од самих пољопривредника јако битне, како би унапредили конкурсе за подстицаје и самим тим рад Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

„Тренутно су актуелни конкурси за улагања у физичку имовину пољопривредних газдинстава, конкретно, у прикључну механизацију и опрему. Ми смо тај конкурс повећали у односу на претходну годину, када је износио 100 милиона динара, а сада је 242 милиона динара. Разговарали смо и о наводњавању. За ову годину је за наводњавање расписан конкурс од 370 милиона динара. Тренутно је један од најинтересантнијих конкурс за младе. То је класичан стартап. Млади људи који себе виде у пољопривреди, и који у овој години оснују пољопривредно газдинство, на располагању ће им бити до милион и по динара за почетак делатности. До 90 одсто трошкова суфинансира Секретаријат за пољопривреду, а укупно на располагању за овај конкурс је 200 милиона динара, што је сасвим довољно да покријемо све захтеве наших младих пољопривредника“ – изјавио је Божић и додао да се све више младих бави пољопривредом и да Покрајински секретаријат има одличну сарадњу са Удружењем младих пољопривредника које броји преко 1.000 чланова.

Слободан Васић се бави ратарском производњом на око 380 хектара, у коју је укључена цела породица, и каже да је подршка државе веома значајна.

„Разговарали смо о горућим темама, о субвенцијама, о помоћи Министарства према пољопривредницима и о томе шта можемо очекивати. Тренутно су актуелне субвенције за пољопривредну механизацију. Министар нам је обећао да ће бити исплаћени и захтеви из претходне године, који тренутно касне, и да су средства за ту исплату обезбеђена“ – рекао нам је Васић и додао да су пољопривредници на састанку имали прилику да министру и покрајинском секретару поставе питања о темама које су их интересовале, као и да су задовољни одговорима које су добили.

Председник Ђокић је оценио да су директни разговори са пољопривредницима важни, јер је то начин да се отклоне недоумице које имају око конкурса за државне подстицаје који су у току и који ће ових дана бити расписани.

„И Општина Пећинци се труди да помогне пољопривредницима колико је у могућности. Сваке године финансирамо анализу земљишта за пољопривредна газдинства, је сматрамо да је јако важно усевима обезбедити адекватну прихрану, анализа земљишта је за наше пољопривреднике потпуно бесплатна“ – изјавио је председник Ђокић.

Он је нагласио и да Општина Пећинци финансијски подржава рад Удружења пољопривредних произвођача, које путем модерног СМС сервиса обавештава пољопривреднике о свим актуелним конкурсима за подстицаје, као и да пољопривредници имају подршку Удружења и стручних служби Општине у прикупљању документације за конкурисање, јер је циљ локалне самоуправе да што више газдинстава оствари право на подстицаје.

Извор: Општина Пећинци