ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ ОБЕЛЕЖЕН У КИКИНДИ

Девети мај, Дан победе над фашизмом, достојанствено је обелележен у Кикинди. Венце су на споменик жртвама фашизма у центру града положили чланови Градског већа, Миодраг Булајић и Миливој Лињачки. Комеморативном скупу поводом 75 година од завршетка Другог светског рата присустовали су представници борачких организација, политичких партија и суграђани:

– На данашњи дан пре 75 година окончан је Други светски рат. Немачка је у ноћи између 8. и 9. маја 1945. године потписала безусловну капитулацију. Тада је одлучено да 9. мај постане Дан победе – подсетио је историчар Лазар Демић и наставио:

– Наш партизански и антифашистички покрет дао је изузетан допринос у слому фашизма, мада смо сведоци да постоје опструкције. То су, сви ћемо се сложити, покољења колаборације која желе данас да нас увуку у други део поражених снага. СУБНОР још увек има свој механизам, а те снаге не могу да угрозе антифашистичке тековине – казао је Демић. У пригодној беседи, Демић је указао да је 9. мај један од најзначајнијих датума у савременој историји Европе:

– Дан победе је повод да још једном одамо почаст јунацима који су дали животе у борби против фашизма -закључио је он.

Извор: Град Кикинда