ДАН ПОСНЕ ХРАНЕ У „БРАНКОВОЈ“ ШКОЛИ

Традиционална манифестација „Дан посне хране“ одржана је данас по четрнаести пут у ССШ „Бранко Радичевић“. Ђаци који се школују за куваре и угоститеље, традиционално сваке године у првој половини децембра припремају за своје другаре и професоре посну трпезу.

Ово је 14. пут да наши угоститељи, што смера кувари, што конобари, припреме божићну посну трпезу и тиме показују да за време поста може да се једе квалитетна храна, рекао је Мирко Зрнић, директор ССШ „Бранко Радичевић“.

„Један део хране се прави у нашој кухињи, а један део ученици уз менторство професора припремају код куће, а наши конобари је аранжирају и поставе. Припремање хране за ову манифестацију саставни део је праксе, ученици добијају оцене јер то улази у блок практичне наставе коју имају редовно из смера угоститељства и куварства“, изјавио је директор Зрнић.

Увек имамо позитивну реакцију код ученика, радо учествују у овим стварима, рекао је Борислав Димковић, професор куварства.

„Мене као наставника је то увек импресионирало, да се тако млада деца већ толико интересују. Кад им се правилно приступи и кад се правилно упуте онда и они показују неки ниво знања, почетнички, који ће касније резултирати професионалним радом. Истрајали смо већ 14 година и суштина јесте да ова јела унапређујемо разним додавањем, комбинаториком, да бисмо од њих направили што квалитетнија јела, поред тога што су укусна, да буду и здрава у свом нутритивном саставу. Асортиман је специфичан. Поред класичних јела која правимо сваке године, издвојио бих бурек од шумских печурака које могу да се нађу у нашем излетишту Борковац, у питању су јаблановача и шумско пиле. Деца су свашта правила, колаче од кокоса, јела од рибе, масно тесто пуњено вишњама, куглице са орасима“, изјавио је професор Димковић.

Радоица Дабић, ученик треће године, препоручује свима да пробају посна јела.

„Посна храна је углавном здрава, здравија је од брзе хране и боље је појести нешто посно него да одете у ланац брзе хране. Ово ми је трећа посна трпеза. Правио сам пицу у школи. Дођу сви другари да се послуже зато што немају код куће прилику да пробају неке од ових јела“, рекао је Радоица.

Извор: Општина Рума