ДАНАС ЈЕ ДАН ГРАДА НОВОГ САДА

Данас је 1. Фебруар, дан када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом, када је царица Марија Терезија потписала „Повељу слободног краљевског града“. Нови Сад је том повељом стекао аутономију високог степена у оквиру тадашње Хабсбуршке монархије.

Царским потписом испод Повеље, дотадашње насеље Петроварадински шанац изузето је из надлежности државних војних и цивилних жупанијских власти и стекло статус Града, грб, право на самоуправу кроз Магистрат сачињен од дванаесторице „домаћих“ грађана и грађанки, право да донесе градски Статут и убире порез и ново име. По признатим правима и преузетим обавезама, Нови Сад  изједначио се са осталим урбаним комунама Царевине, које су у то време из феудалне полако прелазиле у грађанску епоху.

Од 1998. године 1. фебруар се и званично обележава као Дан града, а грађанима и грађанкама заслужним за допринос и промоцију слободарских вредности које су препознате као најзначајније обележје града и његових становника и становница додељује се престижна Фебруарска награда.

у Градској кући ће се одржати свечани пријем за делегације градова пријатеља и побратима, док ће се од 18 часова у Српском народном позоришту одржати Свечана академија на којој ће управнику Клинике за гинекологију и акушерство др Тихомиру Вејновићу бити уручена Фебруарска награда.