ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН: ПРАЗНИК ПОСВЕЋЕН АПОСТОЛИМА ПЕТРУ И ПАВЛУ

Петровдан је црквени и народни празник који се слави 12. јула по грегоријанском календару. Посвећен је апостолима Петру и Павлу јер су настрадали на исти дан.

Петровдан је празник када Српска православна црква и њени верници славе Дан светих апостола Петра и Павла. Апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима хришћанства.

Апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима хришћанства.

Кад је Бог делио улоге, Св. Петру је подарио вино, пшеницу и кључеве од Небеског царства. Зато он седи на вратима раја и испитује умрле. У народу се верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

Као и за остале празнике, и за Петровдан су везана бројна веровања. Некада је народ ујутро на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Код Срба у Војводини владао је обичај да се све до Петровдана јабуке не смеју сећи ножем, а ни да се удара јабуком о јабуку јер би то донело крупан град који би уништио усеве.

У неким селима јужног Баната на Петровдан ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освећење.

Општи је обичај да се за Петровдан месе колачи са јабукама који се зову „петроваче“.