ДАНАС ПОЧИЊЕ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ

Јубиларни 25. Међународни фестивал позоришта за децу, један од најпрестижнијих позоришних фестивала за децу у свету, свечано ће бити отворен данас у Дечјем позоришту Суботица.

Након отварања изложбе Музеја кинеског позоришта сенки у Галерији Отвореног универзитета, у Суботици ће вечерас у 18 сати и 30 минута почети 25. Међународни фестивал позоришта за децу, један од најпрестижнијих позоришних фестивала за децу у свету.

На сцени „Јадран“ Дечјег позоришта у Суботици, где ће бити одржана свечана церемонија отварања јубиларног, 25. Међународног фестивала позоришта за децу, пољском глумцу, редитељу, педагогу и публицисти Вјеславу Хејну и Душану Попу Ђурђеву, нашем познатом писцу за децу и дугогодишњем директору „Змајевих дечјих игра“, биће додељене награде „Мали принц“ за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, након чега ће такмичарски програм отворити пољска представа „Тиха“.

Током шест дана, смотра театра за најмлађе која обележава четврт века постојања, у такмичарском делу програма донеће 14 представа из 12 земаља. На програму ће бити представе из Пољске, Велике Британије, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Турске, Бразила, Црне Горе, Мађарске, Аустрије и Србије.

О најбољим представама одлучиваће Хенрик Колер, дугогодишњи директор Центра за неговање позоришта за децу и младе у Копенхагену, мађарски редитељ Ђула Урбан и Маријана Прпа Финк, глумица и театролог из Новог Сада.

Поред такмичарског програма, биће приређене и бројне изложбе, промоције књига, радионице за децу те програм „Тргови и улице“, а јубиларно издање Фестивала, у чијем фокусу је кинеско луткарско стваралаштво, трајаће до 21. септембра, до када ће Суботица бити позорница на којој машта деце из целог света – постаје стварност.

Извор: РТВ