DEVRNJA: BROJNA PUBLIKA NAS OBAVEZUJE

Peto “Pećinačko kulturno leto” ulazi u svoju završnicu, a koncertom duhovne muzike, koji je održan u nedelju 25. avgusta u porti šimanovačke crkve, završeno je obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koje je organizovao Kulturni centar Pećinci u saradnji sa Arhijerejskim namesništvom pećinačkim pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

U porti šimanovačke crkve nastupili su članovi Gradskog hora iz Stare Pazove, a u ime organizatora publiku je pozdravio direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja.

„U okviru naše manifestacije veliku pažnju posvetili smo obeležavanju ovog značajnog jubileja naše crkve i u tri najveće mesne zajednice u našoj opštini organizovali smo prigodne programe kojima je prisustvovalo oko trista posetilaca. Brojna publika nas obavezuje da i u narednom periodu organizujemo slične programe“ – istakao je Devrnja uoči koncerta.

Svesrdnu podršku u realizaciji ovog događaja pružili su Srpska pravoslavna crkva i Savet mesne zajednice Šimanovci.

„Drago mi je što je i naše selo uključeno u obeležavanje ovog značajnog jubileja, a Šimanovčani su još jednom pokazali da su verna publika i da su ovakvi kulturni sadržaji potrebni našem mestu“ – istakao je predsednik Saveta mesne zajednice Aleksandar Mandić.

Jednočasovni celovečernji koncert staropazovačkog Gradskog hora, na čijem je čelu dirigentkinja Radmila Andrejević, započeo je spletom duhovnih kompozicija. Glumac Pozorišta mladih amatera iz Pećinaca Slobodan Stanković govorio je besedu o misiji Svetog Save, a koncert je nastavljen spletom srpskih tradicionalnih i starogradskih pesama u kojima je publika uživala.

Obeležavanje velikog jubileja Srpske pravoslavne crkve, u okviru Pećinačkog kulturnog leta, započelo je krajem jula gostovanjem članova Crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice u Kupinovu, dok je polovinom avgusta u porti pećinačke crkve izvedena pozorišna predstava „Princ Rastko – monah Sava“ Amaterskog pozorišta „Stevan Petrović Brile“ iz Beočina.

Izvor: Opština Pećinci