ЈКП „ИНФОРМАТИКА“ ЗА ДЕЦУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Запослени у ЈКП „Информатика” Нови Сад одазвали су се позиву Удружења „Глас Метохије” из Београда са испоставом у Новом Саду и за кратко време прикупили свеске, бојице, ператонице и слаткише за ђаке у српским енклавама на Косову и Метохији. Акцији су се прикључили људи добре воље и предузећа „ВМ Комерц” Краљево, „Гатарић” доо Београд, „Ново београдско књижарско”, „Универзал” доо Нови Сад, удружење „Винглес и пријатељи за децу” Београд као и многи анонимни донатори са друштвених мрежа који су уплатили новчана средства за куповину школског прибора. Захвалност припада и Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

У дводневној хуманитарно-поклоничкој посети, четрдесет путника из Новог Сада, Београда, Крагујевца и Краљева обишло је енклаве Гораждевац, Бање, Штрпце и Церница где су уручили хуманитарну помоћ. Обишли Високе Дечане, Исток, Призрен, манастир Светих Архангела код Призрена и манастир Бањска. Присуствовали су литургији у Високим Дечанима где су се неки од ходочасника и причестили.

Поклоници су посетили и највећу српску енклаву у пећком округу – Гораждевац где су уручили хуманитарну помоћ. У Гораждевцу су их срдачно дочекала деца и директор школе. Затим су чланови и пријатељи Удружења „Глас Метохије” упалили свеће код споменика српској деци убијеној 13. августа 2003. године на реци Бистрици. Том приликом су обишли цркву брвнару Светог Јеремије из 16. века и разговарали са мештанима.

Након тога су посетили цркву у Истоку, пароха оца Небојшу и том приликом даровали цркви икону Светог апостола и јеванђелисте Марка. Затим су се упутили ка енклави Бање. У селу се налази и црква Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца са кулом звоником из 15. века. Испред сеоске школе су их дочекала деца и особље школе уз песму „Ој Косово, Косово”. Након уручења хуманитарне помоћи и дружења са мештанима, поклоници су коначили у манастиру Светих Архангела код Призрена.

Други дан је започет јутрењем и литургијом у параклису Светог Николаја српског, посетом српском царском граду Призрену где су обишли Богословију Светих Кирила и Методија, Саборни храм Светог Ђорђа и Богородицу Љевишку. Затим су обишли српску енклаву Штрпце која се налази на обронцима Шар-планине. У Штрпцу су их дочекали председник општине Звонко Михајловић и средњошколци учесници Тесла глобал форума који је одржан у јулу месецу на Фрушкој гори. Након уручења сертификата за учешће на Тесла глобал форуму и дружења, пут је настављен ка енклави Церница код Гњилана. У Церници су их дочекала деца и особље школе. Други дан је завршен посетом манастиру Бањска.

Слична акција планира се за октобар 2019. те позивамо људе доброг срца да се прикључе у складу са својим могућностима.

 

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић и Удружење „Глас Метохије”;