ДИГИТАЛНА ПОЉОПРИВРЕДА: МОБИЛНОМ АПЛИКАЦИЈОМ ЗА ВЕЋЕ И КВАЛИТЕТНИЈЕ ПРИНОСЕ

Уз помоћ савремених информационих технологија пољопривредници са територије општине Инђија имаће прилику да унапреде пољопривредну производњу која ће им донети веће и квалитетније приносе. Из тог разлога одржана је обука за пољопривреднике за коришћење мобилне апликације Agrolife  у великој сали Културног центра.

Апликацијом ће се пратити прецизна временска прогноза за десет дана, моћи ће се предвидети примена агротехничких мера, у реалном времену се прати стање биљне културе а све то уз помоћ метео станица које су постављене на седам локација на територији општине Инђија.

По речима шефа кабинета председника општине Немање Милојевића, развој пољопривреде је од великог значаја за локалну самоуправу и то показује овогодишњи буџет који је један од највећих у Србији и износи 34 милиона динара.

„Податак да је општина Инђија једна од пет локалних самоуправа у Србији која има најсавременије метео станице и опрему за праћење временске прогнозе, усева и других параметара, показује колико водимо рачуна о пољопривредницима и колико нам је стало да пољопривреда као грана привреде буде на највишем могућем нивоу“.

Обуку пољопривредника су вршили стручњаци из компаније Телегруп која је у сарадњи са НАЛЕД-ом, Општином Инђија и немачким савезним Министарством за економску сарадњу и развој развила апликацију. 

Иначе, вредност инвестиције је 49.560 евра са пдв-ом и део је пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ подржаног од Отвореног фонда за југоисточну Европу-Модернизација комуналних услуга.

Извор: Општина Инђија