ШОЛТЕС НАЈАВИО ДАЉУ ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У МАЂАРСКОЈ

„Уз финансијску подршку Владе Мађарске у износу од 1,5 милијарди форинти, биће настављено унапређење рада образовних институција у Сегедину, које одржава Самоуправа Срба у Мађарској“, најавио је у Сегедину Миклош Шолтес, државни секретар за верска питања и националне заједнице у Кабинету премијера.

На конференцији за новинаре, Шолтес је подсетио да је у току темељно реновирање зграде Српског образовног центра у Сегедину. Влада такође обезбеђује 70 милиона форинти за модернизацију сегединске подружнице Српског забавишта основне школе, гимназије, колегијума и библиотеке „Никола Тесла“, а из ових средстава ће такође моћи да буду обновљени подрум и поткровље.

„Обнове неопходне за рад вртића већ су раније урађене, такође од државних средстава, а улепшана је и фасада зграде“, рекао је државни секретар.

„Поред Сегедина, Самоуправа Срба у Мађарској одржава и образовне институције у Будимпешти, Дески, Батањи и Ловри, чији развој такође подржава Влада Мађарске, обнављањем зграда и куповином школских аутобуса“, истакао је Миклош Шолтес.

Државни секретар је напоменуо да ће Влада у Будимпешти покушати да постигне договор са Владом Србије о обнови српске цркве у Сегедину.

Конференција за штампу одржана је у оквиру посете српским школама и храмовима у Сегединском намесништву Епархије буидмске, и то у Сегедину, Дески и Батањи. Државног секретара су на лицу места дочекали председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, српски посланик у Мађарском парламенту Љубомир Алексов, директорка Српске основне школе и гимназије „Никола Тесла“ др Јованка Ластић, протојереј-ставрофор Илија Галић и протонамесници Далибор Миленковић и Светомир Миличић, као и наставно особље и представници локалних српских самоуправа.

Извор: снновине