ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ЕЕ И УПРАВЉАЊА ЕНЕРГИЈОМ У ОПШТИНИ ВРБАС

У Београду су у четвртак презентовани резултати Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у којем је санирано 14 обданишта и школа и којим су побољшани услови за око 5.600 корисника. Укупна вредност пројекта је 10.8 милиона евра, од чега је Државни секретаријат за економске послове (СЕКО) Швајцарске Конфедерације обезбедио 9.6 милиона евра. Једна од општина у којим је пројекат спроведен била је и општина Врбас, чији су представници присуствовали презентовању резултата, а затим примили награду „PIONEER European Energy Award Serbia“ за постигнуте резултате у спровођењу политика енергетске ефикасности и климатске заштите на локалном нивоу. 

„У оквиру Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама енергетски је санирано 14 обданишта и школа у Врбасу, Ужицу, Крушевцу и Параћину и побољшани су услови за преко 5.600 корисника. Очекује се да ће извршеним радовима доћи до уштеде од  3.483,66 MWh односно 21.3 милиона динара на годишњем нивоу, док ће ниво емисија угљен диоксида бити смањен за 69% односно за 1.155,32 тона на годишњем нивоу. Важно је да повећамо енергетску ефикасност у јавном сектору, привреди и домаћинствима – Србија данас троши четири пута више енергије од просека у Европи како би се произвела једна јединица БДП-а, што нас доводи до закључка да повећањем енергетске ефикасности доприносимо томе да привреда буде конкурентнија“, истакао је саопштавајући резултате помоћник министра рударства и енергетике Милан Мацура.

Награду у име општине Врбас примила је Тијана Алексић, заменица председника општине, која је овом приликом истакла да локална самоуправа већ годинама спроводи различите пројекте унапређења енергетске ефикасности у јавним објектима, пружа стручну помоћ приватним лицима када желе да енергетски заштите и унапреде своје објекте, те учествује у разним позивима и конкурсима које на овом пољу за грађане расписује и спроводи Влада Србије. 

„Стручни тимови наше Канцеларије за енергетску ефикасност и општина Врбас вредно раде у области енергетске ефикасности и штедње и знају важност ових пројеката. Те активности су одавно препознате и зато смо добили подршку Државног секретаријата за економске послове Швајцарске Конфедерације да у нашој локалној заједници енергетски унапредимо и модернизујемо два вртића и једну школу. Мере штедње на сваком нивоу веома су важне и уверени смо да општина Врбас после свега даје пун допринос овој политици. Спремни смо и за друге пројекте и тражимо партнере за њихову реализацију“, рекла је Алексић за vrbas.net.       

У овом тренутку Министарство рударства и енергетике реализује и припрема значајан број пројеката чија је вредност преко 920 милиона евра. Према иницијалним проценама, након реализације ће бити остварена уштеда од најмање 950 GWh на годишњем нивоу, док се очекује смањење емисије угљен-диоксида од скоро 580.000 тона што је 15% емисије CO2 која настаје грејањем домаћинства.

Извор: Општина Врбас