DONACIJA GENERALNOG KONZULATA MAĐARSKE ZA DECU U OŠ HUNJADI JANOŠ

Generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Ester Čalokezi, i predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), danas su direktorici Osnovne škole „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, Dori Sabo Kečenović, predali pomoć Generalnog konzulata Mađarske u vidu donacije u iznosu od 5.000 evra za renoviranje i opremanje kuhinje kojom će biti omogućena ishrana mališana koji pohađaju obdanište u okviru ove škole, navodi subotica.info. Uz podršku Generalnog konzulata i Grada Subotice stvoriće se uslovi za otvaranje celodnevnog boravka za predškolsku decu u obdaništu OŠ „Hunjadi Janoš“ što će za roditelje, posebo one zaposlene, predstavljati veliku pomoć.

Ester Čalokezi je, tom prilikom, izjavila da, iako situacija ne omogućava da se na uobičajeni način pripremimo za praznike, ne smemo da zaboravimo da je ovo period dobročinstva i da su sastavni deo diplomatskih aktivnosti uvek bile karitativne, dobrotvorne delatnosti.

„Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor, obilazio je teren i snimao prave potrebe za pomoć, pa smo se tim povodim udružili i našli zajedničko rešenje da na njegov predlog naš Generalni konzulat donacijom od 5.000 evra obezbedi kuhinju za obdanište osnovne škole u Čantaviru. To je jedna dobro usklađena dobrotvorna akcija, čiji su dobitnici upravo deca. Obrazovno-vaspitne ustanove imaju ogromnu odgovornost, a drago nam je što im na ovaj način možemo da pomognemo. Obdanište i porodica zajedno pripremaju decu za život da budu pošteni i da to poštenje i poštovanje kasnije prenose na generacije koje dolaze. Tako posmatrajući, obdanište je investicija koja će nam se sigurni isplatiti u budućnosti. Današnji dan je praznik za nas, a drago nam je što možemo doprineti da ovaj dan bude praznik i za ovu zajednicu“, istakla je Ester Čalokezi.

Uz izražavanje zahvalnosti generalnom konzulu Ester Čalokezi na zalaganju da Generalni konzulat Mađarske u Subotici donacijom u visini od 5.000 evra podrži dnevni boravak obdaništa koje funkcioniše u okviru OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, Pastor je istakao da se opremanje obdaništa za celodnevni boravak dece realizuje u više faza.

„U septembru ove godine celodnevni boravak obdaništa ove škole postao je deo mreže predškolskih ustanova grada Subotice. Prethodno je sredstvima Mađarske obnovljen objekat, trenutno su u toku radovi na obnovi i modernizaciji grejanja u objektu za koje je Grad Subotica obezbedio 1,2 miliona dinara, a poslednja karika u ovom lancu je donacija Generalnog konzulata. Tih 5.000 evra biće uloženo za opremanje kuhinje u obdaništu ove škole“, naveo je Pastor.

Prema njegovim rečima, nakon toga steći će se svi tehnički i infrastrukturni uslovi da celodnevni boravak obdaništa može da funkcioniše i da oko 150 mališana igra i uči u ovom objektu osam časova dnevno.

„Za roditelje koji su zaposleni izuzetno je bitno da u normalnim uslovima svoju decu mogu da ostave tih osam sati. Bez funkcionisanja kuhinje, to je bilo moguće samo četiri sata dnevno. Stvaranje mogućnosti za celodnevni boravak dece u ovom objektu dokaz je kako Grad Subotica i Generalni konzulat Mađarske mogu da sarađuju i siguran sam da će se to nastaviti i u budućnosti. Svim zaposlenika u OŠ ‘Hunjadi Janoš’ želim uspešan rad nakon praznika i da se što pre vrate normalnim radnim obavezama, što pretpostavlja da će i epidemija virusa korona ostati iza nas“, naglasio je Balint Pastor.

U ime kolektiva OŠ „Hunjadi Janoš“ i svoje ime na donaciji se zahvalila direktorica Dora Sabo Kečenović. Ona je kazala da u obdaništu ima oko 150 dece i da školu pohađa 495 učenika.

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Imre Kern i član Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Hargita Erči.

Izvor: subotica.info