DRUGI RADNI SASTANAK FILMSKIH FESTIVALA IZ PREKOGRANIČNOG REGIONA SRBIJA – MAĐARSKA

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, kao aktivnost prekograničnog projekta FILMYing, organizovan je drugi radni satanak Filmskih festivala iz prekograničnog regiona Srbija – Mađarska, navodi subotica.info. Prvi radni sastanak organizovan je u Segedinu 26.05. – 27.05.2022 tokom 6. Zsigmond Vilmos međunarodnog filmskog festivala. Tokom prvog radnog sastanka u Segedinu, okupljeni predstavnici filmskih festivala su se prezentovali a zatim su projektni partneri, Otvoreni univerzitet Subotica Doo i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina (Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.), predstavili svoja dva prekogranična projekta kao primer dobre prakse saradnje filmskih festivala u okviru EU fondova i najavili novi poziv za prekograničnu saradnju u tekućoj godini.

Na drugom radnom sastanku na Paliću (18.07. – 20.07.2022) okupljeni festivali su se upoznali sa mogućnostima finansiranja filmskih festivala u okviru EU programa Kreativna Evropa, MEDIA potprogram. Organizator skupa, Otvoreni univerzitet Subotica predstavio je svoja iskustva iz poziva podrške filmskih festivalima, poziva podrške mrežama filmskih festivala, poziva unapređenja filmske pismenosti i razvoja publike kao i iz poziva saradnje bioskopa. Takođe, okupljeni filmski festivali su dva dana, u mešovitim grupama radili na pripremi zajedničkih predloga projekata, koje su poslednjeg dana sastanka prezentovali uz diskusiju, analizu i sugestije organizatora skupa, projektnih partnera.

Radnim sastancima u Segedinu i na Paliću, pored projektnih partnera – filmskih festivala iz Segedina i Subotice prisustvovali su i festivali iz Novog Sada, Kečkemeta, Sremskih Karlovaca, Debrecina, Sombora, Budimpešte, Rume i Solnoka.

Izvor: subotica.info