ДРУГИ САЈАМ РОДИТЕЉСТВА У СОМБОРУ: ВАЖНОСТ И ДОСТУПНОСТ ПРЕДШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА

У организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Сомбора, под покровитељством Светске банке, данас се, у просторијама Вртића „Бубамара“ у Сомбору, одржава други по реду Сајам родитељства.

Овогодишњи сајам посебно је оријентисан на сегмент инклузивног образовања и васпитања, као и доступност и важност предшколског образовања за сву децу.

Сајам родитељства у Сомбору званично је отворила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Анамарија Вичек, која је истакла да је главни циљ да се обезбеде једнаке могућности и једнаке шансе за раст и развој за сву децу.

„Рано укључивање деце у вртић из свих, а нарочито из осетљивих група, повећава њихове шансе да се сутра равноправно укључе у систем образовања и друштво уопште, да се у подједнако квалитетним условима играју, друже и стичу искуства која ће допринети њиховом развоју, постигнућима и срећи“, рекла је државна секретарка Вичек.

Заменица градоначелника града Сомбора, Љиљана Тица, рекла је да је сајам прилика да се родитељи, деца и представници установа на локалу окупе на једном месту и успоставе комуникацију на један непосреднији начин.

„Надамо се да ће Сајам родитељства у Сомбору да се развије у једну традиционалну и препознатљиву манифестацију, јер наш заједнички циљ јесте да ово буде место где ће се родити и ширити идеје које, пре свега, доприносе срећнијем детињству наших најмлађих суграђана“ – заменица градоначелника Сомбора Љиљана Тица.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Милан Пашић, овом приликом рекао је да је држава предузела велики низ активности да се повећа обухват деце претшколским образовањем.

„Кроз овај пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања планирано је 11 000 нових места у вртићима широм наше земље“ најавио је Пашић.

Директорка Предшколске установе, Александра Перовић, представила је 13 пунктова сајма на којима родитељи, кроз различите едукативне и интерактивне радионице, могу да сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, добију информације о услугама и видовима подршке система које могу остварити на нивоу локалне самоуправе, као и да заједно са својом децом учествују у креативним, истраживачким, спортским и другим активностима.

Сајам родитељства организује се у партнерству са Предшколском установом „Вера Гуцуња“, Центром за социјални рад, Саветом за безбедност саобраћаја града Сомбора, Домом здравља „Др Ђорђе Лазић“, Црвеним крстом Сомбор, Музичком школом „Петар Коњовић“, Удружењем за подршку особама са аутизмом „Маслачак“, Уницеф-ом и Покрајинским заштитником грађана – омбудсманом.

Сајмови родитељста спроводe се у оквиру пројекта Инклузивног предшколског васпитања и образовања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја који се реализује уз подршку Светске банке и унапређује доступност, квалитет и услове предшколског васпитања и образовања за сву децу. Пројекат подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања, оснажује компетенције васпитача за имплементацију новог програма, пружа подршку породицама са децом, са фокусом на породице из осетљивих друштвених група, подстиче укључћивање деце у  квалитетан систем предшколског васпитања и образовања, у циљу обезбеђивања једнаких услова за развој све деце. Поред наведеног, кроз пројекат се обезбеђује и 11.000 нових места у вртићима за децу, кроз изградњу нових и реконструцију и адаптацију постојећих објеката.

Извор: Град Сомбор