DUŠA VOJVOĐANSKIH SLOVAKA KROZ FOTOGRAFIJE

U prepunoj Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada je sinoć otvorena izložba fotografija Petra Dešića „Moja slovačka priča“. Ovu, vrednu pažnje, postavku je otvorila Njena ekselencija Dagmar Repčekova, ambasador Slovačke u Srbiji.

Izražavajući veliko zadovoljstvo zbog velikog interesovanja Novosađana, Njena ekselencija je napomenula da je izložba već prikazana decembra meseca u slovačkoj amabasadi u Beogradu i najavila da se nakon 31. januara seli u Pančevo, a zatim u Golubac. Gospođa Repček je otvarajući izložbu takođe istakla:

„Izložba verno oslikava život Slovaka ovde u Vojvodini, na tim fotografijama prikazana je slovačka duša… ovom prilikom vas podsećam da Slovačka ove godine proslavlja četvrt veka svoje samostalnosti, a nasuprot te brojke stoji podatak da Slovaci u Vojvodini žive već 250 godina, tako da možemo reći da je Slovačka u ovom kontekstu mlađi brat…“

Izložbu prati katalog u kome Marija Srdić i Vladimira Dorčova Valtnerova pišu:

„Od nastanka pa do danas fotografija je pored svoje primarne svrhe da zabeleži trenutak, čuvajući ga od zaborava, izgradila poziciju u umetnosti i značajno mesto u dokumentaristici. Upravo iz umetničke i dokumentarističke perspektive treba posmatrati fotografije Petra Dešića iz opusa pod nazivom Moja slovačka priča.

Petar Dešić na 34 fotografije predstavlja ljude i život jedne etničke zajednice, kroz razne životne situacije iz 24 predela slikana slovačkim identitetom, iz slovačkih sela u Vojvodini. U predstavljenoj zbirci se nalazi po jedna fotografija iz svakog od sela u kojem je boravio, istraživao i fotografisao. Kolekciju upotpunjuje još devet dodatnih fotografija – po tri iz Bačke, Srema i Banata.

Slovački folkor i narodna nošnja je prva dimenzija koju uočava posmatrač Dešićevog dela, čije nastajanje je započelo u junu 2014. godine i traje do danas. Za to vreme, kako svedoči, srodio se sa zajednicom Slovaka. Kroz stalni kontakt, razgovore i rad na terenu, postao svestan prilika u vojvođanskoj zajednici Slovaka. Bez obzira na lepotu i raskoš slovačkog folklora Dešić na fotografijama beleži težinu svakodnevnog života i senke koje baca njegova tamnija strana.

I upravo ovaj vid Dešićeve simbioze ili kohabitacije sa Slovacima donosi dokumentaristički karakter fotografijama. Autor, svestan da su modernizacija i mešanje prirodna pojava među ljudima i narodima, sa jakom dozom sete u svom umetničkom izražavanju naglašava originalan, autentičan način života koji je pred iščezavanjem. U tome pronalazimo i najvažniju poruku koja izvire iz fotografija Petra Dešića. Jer fotografija, bilo da je dokumentarna ili umetnička, ćutljivo prenosi poruku od hiljadu reči. Snaga vizuelne poruke je ono što dokumentarnu fotografiju čini posebnom i izdvaja je od drugih vidova komunikacije.

Dešićeve fotografije u kojima predstavlja svoje viđenje Slovaka, kao pojedinaca i kao članova jedne relativno homogene zajednice u Vojvodini, prenose važnu poruku u društvu otuđenosti: duboku potrebu za razumevanjem, prožimanjem i zajedništvom među kulturama, narodima i ljudima.“

Na kraju želimo da preporučimo našim sugrađanima da do kraja meseca posete ovu izložbu jer imaju priliku da kroz ove prelepe fotografije osete bogatstvo i raznolikost Vojvodine u njenom punom sjaju.

Tekst: Dragoljub Selaković

Foto: Petar Dešić (autor izložbe) i KCNS

Ostavite odgovor