DVA NOVA SVETSKA JEZIKA U KARLOVAČKOJ GIMNAZIJI Učenici karlovačke gimnazije od jeseni će izučavati ukupno devet stranih jezika. Koji su to novi jezici u najstarijoj srpskoj gimnaziji?

U narednoj školskoj godini, učenici Karlovačke gimnazije imaće priliku da uče japanski i norveški kao prvi strani jezik, navode na portalu RTV. Uvođenjem norveškog u nastavu, najstarija srpska gimnazija postaće prva srednjoškolska obrazovna ustanova koja ima norveški kao prvi strani jezik.

„Prema sadašnjim našim istraživanjima i prema utisku nakon sajma obrazovanja veliko je interesovanje za ta dva smera, jer smo mi u prethodnom periodu uradili dosta anketa koje su nam dale neki da kažem uvid u interesovanje učenika za ta dva jezika“, kaže Radovan Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije.

Sem ta dva jezika, u filološkoj gimnaziji već se izučavaju italijanski, španski, engleski, nemački, ruski, kineski i francuski. Planirano je da se na smerove norveškog i japanskog upiše po 12 učenika.

Inicijativom da se uvedu japanski i norveški jezik u Filološku gimnaziju u Sremskim Karlovcima ideja je da sem jezika budući učenici te gimnazije uče i tradiciju i kulturu tih naroda.

„Sada za nove smerove u komunikaciji smo sa ambasadama Japana i Norveške i pokušaćemo da vidimo koje su mogućnosti da naši učenici posete eventualno te zemlje, a svakako saradnja i njihova pomoć vezana za časove i za nastavni plan i program je već negde dogovorena“, kaže Kovačević.

Za sve one koji planiraju da nastave školovanje, ili da se usavršavaju u razvijenijim zemljama kao što su Norveška i Japan, izučavanje tih jezika u Karlovačkoj gimnaziji može biti dobra odskočna daska za dalje poduhvate.

Izvor: RTV