ДВАДЕСЕТОГ НОВЕМБРА КРЕЋЕ ПРВИ ВОЗ НА ОБНОВЉЕНОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ ПРУЗИ ИЗМЕЂУ СУБОТИЦЕ И СЕНТЕ

Изузетно нам je драго што можемо дa обавестимo јавност Суботице о томе да ће данас, после годину и по дана, поново кренути железнички саобраћај на деоници дугачкој 38,5 км између Суботице и Сенте.

Заступајући интересе грађана на свим нивоима јавних политика и у служби просперитета регије, настојимо да постигнемо што више значајних резултата, а овај је свакако један од таквих. Железнички саобраћај на овом делу олакшава и поједностављује путовање за наше грађане али ће њене предности моћи користити и привреда.

Ово је једна од највећих инвестиција у северној Војводини, које је уједно и од регионалног значаја, наиме, повезује Суботицу преко општина Кањиже, Сенте и Чоке са Кикиндом и Зрењанином.

Поново успостављен путнички саобраћај железницом значи олакшање путовања за грађане овог подручја али ће ова пруга опслужити и привреду целе регије а њен ефекат ће се одразити и у томе

што ће представљати један од алтернативних праваца док се буде градила пруга за велике брзине Нови Сад – Суботица.

Пруга је реконструисана половним материјалом добијеним са магистралних пруга, као и новим материјалима. Радовима је обухваћена између осталог комплетна замена шина, прагова и туцаника на овој деоници, урађене су пружне ознаке, уређене су банкине на прелазима и уређена железничка станица у насељу Ором.

Овим је брзина возова повећана на 80 км/сат, на путничком и 60 км/сат у теретном железничком саобраћају, а носивост пруге на 22,5 тона по осовини. Вредност радова износи око 15,36 милиона евра.

Пруга Суботица – Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут ремонтована је двадесетих година прошлог века, што значи да њена реконструкција није рађена скоро пуних сто година.  Због тога је стање железничке инфраструктуре на овој прузи било веома лоше, брзина возова је била свега 10-30 километара на сат, а носивост пруге само 16 тона по осовини.

Инвестицију је финансирало Министарство Грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре а инвеститор је „Инфраструктура железнице Србије „а.д.

                                                                 Др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint)  
                                                              Председник Скупштине града Суботице

Извор: Град Суботица