ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ – ДАНИ БАЧА

Општина Бач је током протеклог викенда обележила две деценије манифестације „Дани евроспке баштине“ – Дани Бача.
На простору средњевековне Тврђаве Бач окупили су се чувари живог наслеђа, поштоваоци традиционалног и Културног предела Бача, али и сви они коју су кроз радионице стреличарства, калиграфије, те квалитетну музику желели да дају допринос овом јубилеју.
Манифестацију је отворила покрајиснка секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић која је истакла значај овог важног догађаја.
„Дане европске баштине“ је још 1991. године установио Савет Европе и тиме је отворен простор да сваки део нашег континента прикаже оно што је у његовој традицији највредније“, истакла је секретар Милошевић. Управо то се, сматра она, у годинама које су уследиле, догодило и са изузетно богатим и вредним културним наслеђем Бача, пре свега кроз пројекат „Векови Бача“, који је – делећи са свима раскош наслеђа које се овде чува – увелико превазишао границе наше земље. Захваљујући томе је, подсетила је Драгана Милошевић, добио и изузетно престижну награду Европске уније за културно наслеђе „Европа Ностра“.
Ове године се навршавају и тачно две деценије од како је Покрајински завод за заштиту споменика културе започео интензиван и континуиран рад на очувању и афирмацији овдашњег културног наслеђа.
Резултат тог рада је управо пројекат „Векови Бача“, али и номинација „Културног предела Бача“ за упис на Унескову листу светске културне и природне баштине.  Тим поводом присутним гостима се обратила и Др Славица Вујовић архитекта-конзерватор испред Покрајинског завода за заштиту споменика културе који две деценије брине о Тврђави Бач.
Председник општине Бач Др Стева Панић је у свом обраћању нагласио значај овогодишње теме „Живо наслеђе“.
„Дани европске баштине ове године биће обележени темом „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе. Разноврсне вештине, занати и професије нам омогућавају да очувамо и сачувамо наше наслеђе на много начина. Ова тема пружа прилику да изблиза погледамо рад чувара наше баштине и да се испита на који начин је јучерашње наслеђе постало данашње и како то наслеђе, захваљујући људима који преносе своје знање, може бити сачувано за будуће генерације“, рекао је Панић и додао:
„Културни предео Бача, номинован за упис на Унескову листу светске баштине је равничарски предео у који се заљубљује временом и упознавањем, здрав комад земље који се воли и негује, пример испреплетености разноликости и међусобног учења, те место интерпретације и искорака заснованих на наслеђу“.
У оквиру „Дана европске баштине“ и ове године је уприличен традиционални Етно сабор Културно-уметничких друштава, основних школа, али и домаћих композитора и гостију, док је током преподнева одржан форум на тему „Живо наслеђе“ у Центру псоловних компетенција у Бачу. Ликовна колонија „Израз“, али и изложба венчаница 20. века, ауторке Бојане Ћулибрк употпуниле су овогодишњи богат порграм манифестације.
Публика је током вечерњих сати уживала у концерту групе „Галија“, док су у недељу одржани меморијални турнири у фудбалу и одбојци.

Извор: Општина Бач