ДВОДНЕВНА КОМАНДНО – СИМУЛАЦИОНА ВЕЖБА У РУМИ

Ради унапређења постојећих знања из области ванредних ситуација, Национални тренинг центар Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Општином Румом, Црвеним крстом Рума, у згради Културног центра „Брана Црнчевић“ организује стручну обуку чланова румског Штаба за ванредне ситуације.

Циљ обуке је јачање координативне улоге Штаба за ванредне ситуације Општине Рума, пре свега превентивни и континуирани рад на смањивању ризика, идентификација слабих тачака, односно подизање капацитета локалне самоуправе за реаговање у ванредним ситуацијама.

Командно – симулациона вежба се одржава у нашем граду данас и сутра, а на почетку данашњег рада представник МУП-а Милан Радивојевић из Секторa за људске ресурсе Националног центра за ванредне ситуације, заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и Ђула Лошонц, координатор програма за деловање у несрећама изразили су уверење да ће обука унапредити ефикасност у раду и побољшати координацију Штаба за ванредне ситуације Општине Рума.

Лошонц је данас члановима Штаба за ванредне ситуације, представио пројекат „Развој локалне заједнице за деловање у несрећама“ и том приликом истакао да ни најразвијеније земље нису имуне на потенцијалне непогоде, могуће катастрофе, те да морамо бити свесни да опасности вребају и по правилу се дешавају када се најмање очекују.

Зато, сматра Лошонц, треба унапредити све капацитете, а посебно радити са општинским Штабовима за ванредне ситуације, који су сада и законским регулативама добили значајне надлежности, али и одговорности.

На дводневној обуци ће се, између осталог, говорити и о Систему заштите и спасавања у Републици Србији, Координацији и руковођењу у ванредним ситуацијама, о улози јединице локалне самоуправе у ванредним ситуацијама и Оперативним снагама Сектора за ванредне ситуације у ванредним ситуацијама. Начелник Штаба за ванредне ситуације Општине Рума представиће организованост, састав и нормативну регулативу општинског Штаба, те ресурсе и капацитете снага заштите локалне заједнице. Анализираће се реаговања Општине Рума на ванредне ситуације у најближој прошлисти и представити поуке на смањењу ризика.

За сутра је поред Командно-симулационе вежбе организована и посета ОШ „Душан Јерковић“ где ће ученици на радионици бити упознати са активностима на смањењу ризика од елементарних непогода.

Извор: Општина Рума