EVROPSKA KOMISIJA: SRBIJA NAJBOLJI PRIMER PRAKSE

Zvaničnici Evropske komisije: Srbija kao primer najbolje prakse u Evropi.

Zvaničnici Evropske komisije su se zahvalili Srbiji na efikasnosti mera koje su sprovedene pri iskorenjivanju bolesti kvrgave kože, besnila i bolesti plavog jezika, kao primeru najbolje prakse u Evropi.

Takođe, istaknut je  i  značaj regionalnog pristupa i dobra koordinacija zemalja u našem regionu ali i konkretni rezultati koje su  ministarstvo i veterinarska služba postigli kada su u pitanju programi iskorenjivanja zaraznih bolesti životinja.

Evropska komisija je 6. septembra 2018. godine,  u saradnji sa Svetskom oranizacijom za zdravlje žvotinja (OIE) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) u Briselu organizovala Konferenciju na visokom nivou – Bolesti životinja koje ne poznaju granice: značaj međunarodne saradnje za održivo stočarstvo, kojoj su prisustvovali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i direktor Uprave za veterinu Emina Milakara.

Državni sekretar Radošević je na konferenciji istakao posvećenost Vlade RS u sprovođenju međunarodnih standarda u zdravstvenoj zaštiti životinja i podršci koja je pružena srpskoj veterinarskoj službi kroz održivo izdvajanje značajnih budžetskih sredstava.

On se posebno zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj i tehničkoj pomoći za suzbijanje bolesti i podvukao efikasnost mera na prevenciji besnila, iskorenjivanju bolesti  kvgrave kože i bolesti plavog jezika, ali i značaj stalne budnosti kada su u pitanju druge pretnje kojima je naš region izložen, kao što su avijarna influenca, afrička kuga svinja, slinavka i šap, boginje ovaca i koza, kuga malih preživara, kuga konja, groznica doline Rifta i ukazao na neophodnost stalne regionalne koordinacije i komunikacije nadležnih organa kako bi se otklonila opasnost za javno zdravlje i zdravlje životinja.

Na konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici, šefovi i drugi predstavnici veterinarskih službi iz 42 evopske države i predstavnici industrije hrane.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede