ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У МАЧЕВАЊУ ОД 16. ДО 21. ЈУНА У НОВОМ САДУ

Европско првенство за сениоре у мачевању одржаће се у Новом Саду од 16. до 21. јуна, и окупиће близу 450 такмичара из 38 европских земаља.

Тим поводом, данас је у Медија центру Спортско-пословног центра „Војводина“ одржана конференција за новинаре, којој су присуствовали Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, Милан Јарић, директор СПЦ „Војводина“, Огњен Цвјетићанин, члан Градског већа за спорт и омладину и Дејан Руски, председник Мачевалачког савеза Србије.

Првенство ће бити у знаку прославе 90 година од оснивања Мачевалачког савеза Србије.

Владимир Батез је подсетио да је Европско првенство за сениоре у мачевању, на заједничкој седници покрајинске и републичке владе, прошле године у новембру, проглашено за једно од два такмичења које ће заједнички финансирати Министарство спорта и омладине и Покрајински секретаријат за спорт и омладину, уз подршку Града Новог Сада.

„Задовољство је утолико веће, јер је реч је о једном од два највећа овогодишња спортска такмичења, у том рангу, у нашој земљи. Уз недавно одржан Европски карате шампионат за сениоре у Новом Саду, који смо такође заједнички подржали, прошле године смо организовали првенство у рвању, а за који дан почиње и првенство у мачевању“, рекао је Батез и истакао да је посебно важно што имамо континуитет у организацији великих спортских такмичења.

Батез је истакао да је мачевање један од најстаријих олимпијских спортова, те да имамо част да европско првенство у мачевању имамо прилику да одржимо у Новом Саду. Предуслов да добијемо организацију, како је подсетио, била је изванредна организација, по оценама светских и европских званичника за кадетско првенство, пре две године у Новом Саду.

Он је додао да Нови Сад има традицију мачевалачког спорта, те да је циљ Покрајинског секретаријат за спорт и омладину да покровитељством овог првенства да на значају овој грани спорта, и да се у Војводини створе још бољи услови за његов развој.

Дан пре почетка првенства, 15. јуна, како је најављено, одржаће се конгрес Европске конфедерације на Петроварадинској тврђави, као и свечана академија, коју Мачевалачки савез Србије организује поводом великог јубилеја – обележавања 90 година постојања.

Свечано отварање Европско првенство за сениоре у мачевању је у суботу, 16 јуна, у 17.30 сати у малој сали Спенса.

Србију ће на првенству представљати 22 такмичара у мушкој и женској индивидуалној и екипној конкуренцији, у дисциплинама флорет, сабља и мач.