FESTIVAL HRIZANTEMA U ZNAKU 110 GODINA SRPSKOG IGRANOG FILMA I BIOSKOPA LIFKA

Hrizantema 2021. – „Festival sećanja“ ove godine obeležio je 110 godina srpskog igranog filma i isto toliko godina postojanja stalnog bioskopa Aleksandra Lifke u Subotici. Na otvaranju festivala govorio je Aleksandar Erdeljanović, direktor kino arhiva Jugoslovenske kinoteke, navodi subotica.info. Bilo je reči o projektu digitalne restauracije srpske filmske baštine, a postavljena je i izložba plakata značajnih srpskih filmova – od „Karađorđa“ (1911), do „Tome“ (2021).

Otvaranje su ulepšali učenici Muzičke škole Subotica, kompozicijama na temu „muzičke fantazije“. Lucija Vukov izvela je solo na flauti. Novinarka Mirjana Nikić pročitala je pasaž iz svoje knjige „Vetruška koje opet ima“.

Program je nastavljen filmom „Tamo i ovde“ Darka Lungulova. Dejan Pejović, redovni profesor FDU, odsek snimanje i dizajn zvuka, autor muzike za film „Tamo i ovde“ ispričao je bogatu priču o radu na muzici za ovaj film i uopšte o izazovima koji prate rad na filmskoj muzici.

Drugi master-klas održali su Aleksandar Kesegi i Nemanja Adamović – „Stuberi“, grupa mladih iz Novog Žednika koja proizvodi video sadržaje za društvene mreže. Njihov YouTube profil prati preko milion osoba, a na festival su pozvani ne kao zvezde, već kao producenti – da ispričaju kako se organizuje, snima i montira jedan tipičan video za društvene mreže.

Posetioci festivala upoznali su se i sa filmom „A kamerás emberek“ („Ljudi sa kamerama“), dokumentarcem o pionirima kinematografije na ovim prostorima, Aleksandru Lifki (i porodici Lifka) te Ernestu Bošnjaku. Autor filma, Zoltan Šifliš, takođe je bio gost festivala.

Ugodne filmske večeri začinila su vina vinarije „Zvonko Bogdan“ i trio Džezerteri, programom filmske muzike odsvirane u maniru romskog džeza.

Izvor: subotica.info