ФЕСТИВАЛ НАРОДНИХ ОБИЧАЈА РУМУНА И МАРЦИШОРА 2018.

Марцишор је мали брош, симбол поновног оживљавања природе након дуге зиме и симболичан весник пролећа кога су наши стари даривали драгим особама првог дана месеца марта, по коме носи и име. Веровало се да они који га носе окаченог на грудима један или више дана биће заштићени од болести, богати и срећни. Због тога код Румуна мајке су плеле марцишоре традиционално у две боје – црвеној и белој и даривале их деци, ћеркама и синовима.

Првог марта Румуни прослављају Марцишор, а тим поводом је и ове године у општини Алибунар одржан фестивал у жељи да се очува ова дивна традиција.  Фестивал је отворен 09. марта у сали основне школе изложбом марцишора израђених од стране ученика основне школе “1. Mај” из Владимировца. Жеља оснивача фестивала је оживљавање старих румунских обичаја, који се преносе са генерације на генерацију, као и очување традиционалних обичаја које румунска заједница не би смела да заборави. Лепота овог фестивала је само укључивање ученика, наставног особља, родитеља, бака и дека и времешних људи са искуством, који су живели са тим обичајима и активностима везаним за румунски фолклор. Изложбу су употпунили и штандови великог броја удружења жена из Селуша, Николинаца, Барица, Банатског Новог Села и Владимировца. Штандови испуњени народним рукотворинама, народним ношњама, ручним радовима, разним посластицама као и разноврсним „марцишорима“ посетиоце су оставили задивљеним. 

У другом делу фестивала, названог “Стари Обичаји”, а одржаног у Дому културе у Владимировцу, присутни су имали прилику да упознају румунске народне обичаје и културу. На почетку програма, присутнима су се обратили председник СО Алибунар, Синиша Гавранчић и конзул Румуније у Вршцу, Георге Дину. Кроз обраћање изузетно важних и цењених гостију, могли смо да чујемо еуфорију поводом сазнања да ће у блиској будућности становници Владимировца добити нову зграду основне школе.

Са жељом да се кроз векове сачува бар део народних обичаја, програмом који су организатори припремили имали смо прилику да се упознамо са традиционалним верским и културним елементима. Сваке године, привучени овом манифестацијом, у општину Алибунар долазе и гости из других градова Србије и Румуније. Поред домаћина, програм су својим тачкама употпунили ђаци основне школе “Бранко Радичевић” из Смедерева, “2.октобар” из Николинаца, „3.октобар“ из Локава, „Братство и јединство“ из Селеуша, „Кориолан Добан“ из Куштиља, „Свети Георге“ из Уздина, гимназијалци “Борислав Петров Браца“ из Вршца и наши гости, ученици гимназије ликовних уметности и гимназије “Миливој Трифунски” из Румунија.