FESTIVAL TRADICIONALNIH INSTRUMENATA – „ROG BANATA“

U petak, 14. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće  održan  Festival  tradicionalnih instrumenata pod nazivom – „Rog Banata“. Organizatori festivala su: UG „Banatske gajde“ – Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su: Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.

Cilj festivala je promovisanje tradicionalnih instrumenata Vojvodine i edukacija mladih iz oblasti tradicionalne kulture. Festival se organizuje po prvi put, ujedno je i prvi festival, ovog tipa koji se održava u Vojvodini. Na festivalu će nastupiti reprezentativni umetnici – svirači na skoro zaboravljen starim tradicionalnim instrumetima sa dugom istorijom postojanja poput: gajdi, njenjara, fujara, drombulja, samica, panove frule…..

Festival je revijalnog karaktera a nastupi muzičara počinju u 19 časova na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan. Prema satnici festivala od 16 časova u holu Kulturnog centra posetioci će moći bolje da se upoznaju sa tradicionalnim instrumentima koji će biti izloženi i dostupni  javnosti  putem direktnog  razgovora muzičara i publike.