FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA U INĐIJI

Filmski festival Slobodna Zona narednih dana kreće na svoju 12. Turneju po gradovima u Srbiji. Udruženje „Kulturi s ljubavlju“ drugu godinu zaredom priključiće se Kulturnom centru Rex iz Beograda u realizaciji ovog programa u Inđiji, gde će publika od 27. do 29. aprila moći da pogleda tri (od pet) najboljih filmova sa 13. festivalskog programa, koji je održan od 1. do 6. novembra 2017. godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ove godine nesebičnu i veliku pomoć i podršku u organizaciji filmskih projekcija pružio je Startit Centar Inđija, u čijim prostorijama će filmovi biti prikazani.

Sve projekcije počinju u 20 časova i ulaz na njih je slobodan.

Raspored filmova

– 27. april (petak), 20h: Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film „Dan oslobođenja“, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.

– 28. april (subota), 20h: Druge večeri biće prikazan dokumentarac „500 godina“. U pitanju je epska priča koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

– 29. april (nedelja), 20h: Na zatvaranju ovogodišnje Turneje
biće prikazan film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarac „Čavela“, o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Filmski festival SLOBODNA ZONA osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.