FILMSKO VEČE: PLAVI SOMOT

U petak 4. maja u Savremenoj galeriji Subotica od 19.30 časova prikazaće se film PLAVI SOMOT američkog reditelja Dejvida Linča kao treći i poslednji u ciklusu posvećenom izložbi AMUSE ME umetnice Ivane Ivković.

Inspirisan atmosferom film-noara iz ranih 50-tih godina kombinovanom sa ikonografijom američkog pop arta, Linčov PLAVI SOMOT se danas slavi kao njegovo najbolje filmsko ostvarenje kojim će započeti seriju stilski ujednačenih dela.

Plastičnu površinu Reganovske slike gradića Lambertona reditelj raskrinkava zalazeći duboko u mračan svet podzemlja ispunjen nasiljem, seksualnim devijacijama, misterijama i začudnim likovima na granici stvarnosti.

Naslovljen istoimenim hitom Bobija Vintona iz 1963. PLAVI SOMOT prati mladog Džefrija koji igrom slučaja pronalazi odsečeno uvo u travi, koje će ga uvesti u vrtlog kriminala, nasilja i intrige o kakvom nije ni sanjao.

U izuzetnoj glumačkoj podeli sa Kajlom Meklahlinom, Laurom Dern i Izabelom Roselini, dominira izvanredni Denis Hoper u ulozi nasilnika Frenka koja će ga vratiti u svet Holivuda nakon višegodišnje pauze.

Iako je u početku postigao malu bioskopsku gledanost i podeljenu ocenu kritike i javnosti, tek nakon objavljivanja na VHS traci i pristupa široj javnosti PLAVI SOMOT postiže ogroman uspeh koji mu obezbeđuje kultni status u istoriji filma.

Ulaz na projekciju je slobodan.