ФРУШКОГОРЦИ НА ПОВЛЕНУ

Лепоте михољског лета на ваљевским планинама не могу се ничим описати! Јер, ваљевски крај чине митови (наводно, на Повлену постоје алке којима су везивани бродови са неког прадавног мора), затим ваљевска Света Гора са манастирима, бурна историја, богата култура, еколошка река Градац, бројне планине и кањони, прелепа зелена природа, добри мештани и здрава храна. Заиста, неисцрпни потенцијал за свеколико истраживање!

Планинарско друштво Фрушка гора из Новог Сада је 13. октобра спровело акцију Јесен на Повлену. Из Новог Сада кренуло је 54 љубитеља природе а из Ваљева су се прикључили и локални планинари. Путовање је био једнодневни излет. Путовало се преко Шапца, Бранковине и Ваљева до превоја Велико брдо, одакле је благи полусатни пешачки успон до планинарског дома Повлен. Након освежења, уследио је успон на врх Велики Повлен (1271), па гребеном на Средњи Повлен (1301), камени видиковац и цркву на брду, да би завршни део шетње био успон на врх Мали Повлен (1347).

Интересантно је да је Мали Повлен виши од Великог, а Велики је добио такав назив јер је масивнији и оштрији. Стаза није била тешка, дужине је око 14 км а најслађи учесник који је све ово препешачио, био је седмогодишњи дечак. Водич ове дивне туре био је Синиша Царевић а чистач Игор. На Малом Повлену, учесници су уживали око сат времена. Повратак је био страном планине, смењивале су се ливаде, листопадне и четинарске шуме, извори и потоци, далеки хоризонти, а сви јесењи призори су буквално одузимали дах.

У дому су учесници имали кувани ручак, органске сокове, ваљевско пиво и ракију. Могли су још који сат да уживају на ваздуху и погледима а љубазни домаћини су били предусретљиви и чинили све да угођај буде потпун.

И како рече наша Десанка да је Србија велика тајна – тако је и ваљевски крај чаробан и леп као сан који се сања. Јуче смо део те лепоте – сневали сви!

За Vojvodjanske.rs, пешачила и сањала: В. Раонић