ГЛУМИЦА МИРА БАЊАЦ СИНОЋ СВЕЧАНО ОТВОРИЛА 71. ФЕСТИВАЛ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ВОЈВОДИНЕ – ЗРЕЊАНИН ДОМАЋИН 25. ПУТ

Глумица Мира Бањац отворила је синоћ 71. Фестивал професионалних позоришта Војводине, а свечаном отварању фестивала и изложбе “ЛИЦА МИРЕ БАЊАЦ” у Савременој галерији присуствовао је и заменик градоначелника Саша Сантовац. 

Мира Бањац је, између осталог, казала да је за њу изузетна част и задовољство бити поново у Зрењанину, посебно јер је на фестивалу војвођанских позоришта примила своје прво значајније признање, а које јој је уручио Тодор Манојловић

 У свом обраћању публици Сантовац се у име Града Зрењанина захвалио Народном позоришту “Тоша Јовановић” јер је, како навео, 25. пут организује овај најстарији позоришни фестивал у региону.

– Та чињеница доказ је способности, знања и поверења које је наше позориште добило да би организовало ову манифестацију. То су сигурно разлози због којих се фестивал одржава 25. пут у нашем граду, али и понос нашег града – рекао је Сантовац.

 Казао је и да Град Зрењанин жели да помаже и помаже организацију фестивала и рад позоришта, али да је у наредном периоду потребно урадити још тога како би амбијент био на још вишем нивоу и на задовољство публике. 

 Захвалио се и компанији “Гомекс” која је препознала потребу да помогне фестивал и на тај начин показала друштвену одговорност.
– Оно што бисмо сви ми требало да имамо на уму, а о чему је на отварању изложбе  говорила Мира Бањац, јесте да је култура важна и да би требало да буде саставни део нашег живота, активности и улагања у наредном периоду. Желим да овде уживате наредних дана, а ми да наставимо да будемо добри домаћини и организатори – казао је Сантовац.

Вршилац дужности директора позоришта Дејан Карлечик пожелевши свима добродошлицу казао је да је фестивал био и остао битан регулатор у вредновању уметничких резултата војвођанских позоришта.

– Фестивал професионалних позоришта Војводине је од својих првих година до данас једино у Зрењанину био организован више од три године заредом, а разлог је спремност позоришта да буде домаћин, жеђ наше публике за добрим позориштем, али и решеност Града Зрењанина, оснивача нашег позоришта, да унапреди своју културну понуду и постане центар позоришног живота свакога априла – рекао је, између осталог, Дејан Карлечик.

Прве вечери фестивала изведена је драма на мађарском “Живи песак” Народног позоришта Суботица. 

Иначе, овогодишњи 71. фестивал одржава се под слоганом „Све позоришне машине – приче, слике, афекти, а селектор др Влатко Илић, професор ФДУ из Београда одабрао је девет представа, међу којима и три дечија комада.

Извор: Град Зрењанин