GORANSKI EKO KAMPOVI

Pokret gorana Novog Sada i ovog leta organizuje Goranske Eko Kampove koji su podeljeni u pet tematskih celina, za decu uzrasta od 6 do 12 godina, u Sremskim Karlovcima, u „Ekološkom centru Radulovački“.

Kampove će voditi stručni saradnici Pokreta gorana iz različitih oblasti, koji imaju iskustva u radu sa decom navedenog uzrasta, a sa decom će sve vreme biti kamp lideri.
„Pticoljub“ – održavaće se od 20. do 22. juna gde će učesnici kampa imati prilike da saznaju i dobiju odgovore na mnoga pitanja poput:
Da li ste se nekad pitali zbog čega roda ima dugačak kljun i duge noge? Zašto leti čak u Afriku? Zašto vrabac ima mali kljun, a vetruška kao otvarač za konzerve? Da li se i oni sele ? Na ovom kampu naučićemo kako se postaje ornitolog ili Pticoljub i čime se oni bave. Stručna saradnica: Magdalena Grahovac, ornitolog.
„Buboljub“ – održavaće se od 01. do 03. jula gde će učesnici imati prilike da se upoznaju sa milionskom grupom bića i naprave insektarijume, koristeći se neinvazivnim metodama. Naučiće postupke odgajanja leptira i upoznati se sa osnovnim principima enotomologije kao biološke discipline. Stručni saradnik: Saša Rajkov, ekolog – ornitolog i entomolog.
„Cvetoljub“ – održavaće se od 27. do 29. jula. Cvetoljubi će moći da saznaju koje biljke mogu istovremeno biti i jestive i lekovite, kako ih ubrati, pripremiti, probati i dugo ih koristiti. Napraviće sami svoj herbar, čaj, med, palačinku, kozmetiku i mnogo drugih korisnih stvari za špajz. Stručna saradnica: Đurđica Simin, biolog – botaničarka.
„Pčeloljub“ – održava se od 11. do 13. avgusta. Deca će upoznati način života pčela, uloge u pčelinjim zajednicama, čime se pčele hrane, kako nastaje med i koja je njihova uloga u prirodi. Obići će nekoliko pčelara, videće kako izgledaju košnice i pčelarska oprema. Stručni saradnik: Nemanja Lukić, pčelar.
„Drvoljub“ – održava se od 25. do 27. avgusta. U ovoj nesvakidašnjoj avanturi će učesnici zajedno zaviriti u čarobni svet šume Fruške gore kroz razne aktivnosti. Istraživaće različite tipove staništa i njihove stanovnike. Upoznaće se sa drvenastim i zeljastim vrstama našeg područja, a neke će čak i probati. Otkriće koja su to osnovna pravila tokom boravka u prirodi. Doživeti ovo nezaboravno iskustvo i vratiti se sa kampa zajedno sa drugarima i događajima koje će dugo pamtiti. Stručni saradnik: Igor Đorđević, pejz.arhitekta.

Goranski Eko Kamp je dugogodišnji program Pokreta gorana Novog Sada koji se realizuje od 1997. godine.

 

Više informacija možete dobiti na 021 451 788 ili pišite na:  office@pokretgorana.org.rs 

 

Prijavu na kampove možete preuzeti OVDE

Izvor: Pokret gorana Novog Sada