ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛАБАН: САМО ЗАЈЕДНО И ДИСЦИПЛИНОМ МОЖЕМО ПОБЕДИТИ ЕПИДЕМИЈУ

– У Суботици тренутно нема ниједне заражене особе корона вирусом. Свакодневно комуницирамо са свим службама, јавним установама и јавним предузећима и пратимо ситуацију. У свакодневној смо комуникацији и са школама, а настава која се реализује по новим методама добро функционише. Међу децом нема болесних, наставници и одељенске старешине у сталном су контакту са родитељима и децом. Позивам још једном све, а посебно старије суграђане, да се придржавају прописаних и препоручених мера, јер само заједно и уз најстрожу дисциплину можемо допринети смањивању негативних последица епидемије – саопштио је градоначелник Суботице и командант Градског штаба за ванредне ситуације Богдан Лабан, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће.

Молим вас, нагласио је, да поштујете и разумете ове одлуке и да се не излажете непотребним ризицима.

– Апелујем и на све Суботичане који имају старије комшије и чланове породице да помогну у погледу набавке онога што им је потребно, како не би излазили из кућа. Хвала свим појединцима и компанијама који се јављају са спремношћу да помажу као волонтери – рекао је Лабан.

Он је подсетио на наредбе које је Градски штаб за ванредне ситуације донео на ванредној седници од 16. марта, у циљу спречавања епидемије COVID-19 на територији града Суботице, и додао да је Градски штаб на својој  другој ванредној седници донео наредбу којом се од 19.марта скраћује радно време свих угоститељских објеката (кафићи, ресторани, пекаре, кладионице и сл.), као и свих објеката у којима су обавља делатност трговине на територији града Суботице до 18 часова.

– Подсетићу на Наредбу о ограничењу  и забрани кретања лица  на територији Републике Србије коју је донео министер унутрашњих послова, уз сагласност министра здравља, на основу које се забрана кретања лицима у времену од 20 до 5 часова  односи на сва лица осим на здравствене раднике са лиценциом, припаднике МУП-а , Министарства одбране , Служби безбедности и Војске Србије који су на задатку и лица којима МУП изда дозволу за кретање –  навео је градоначелник Лабан.

Забрана се, подсетио је суграђане, такође не односи на физичка лица  којима је неодложно потребна здравствена помоћ и највише два лица у пратњи тог лица, а непоштовање забране казниће се у складу са кривичним закоником.

Осврнувши се на  досадашње активности које је град предузео  у циљу информисања и заштите становништва,  Лабан је подсетио на читав низ одлука о функционисању јавног живота на територији града,  и навео да је  наложено појачано и константно одржавање и дезинфекција  објеката предшколских и школскох установа,  јавних и јавно комуналних предузећа  и установа, редовна дезинфекција пијаца и аутобуса у градском и приградском саобраћају.

По речима градоначелника Лабана, унутар  Градске управе  формирани  Позивни центар, који пружа информације  грађанима и  помоћ лицима преко 65 година у виду доношења хране лекова и организовања лекарске помоћи  на кућне адресе, добро функционише. До сада је око 180 захтева из тог Центра прослеђено Црвеном крсту.

– Све оно што је од виталног значаја  за функционисање града ће радити, а молим за дисциплину и солидарност – истакао је Лабан, апелујући на одговорност и професионализам до крајњег максимума, и подвукао да су све здравствене установе на територији града у потпуности спремне за пријем потенцијалних пацијената заражених вирусом.

На нивоу суботичке Опште болнице, како је рекао, формиран је тим који ради у складу са званичним препорукама Владе, Министарства здравља Републике Србије,  сваког дана процењује епидемиолошку ситуацију у болници, и доноси све потребне превентивне мере.

Градска управа Града Суботице, најавио је, организоваће послове дезинфекције јавних површина и то улица у ширем центру града, односно у најфреквентнијим деловима града, у блоковима у околини здравствених установа, аутобуских стајалишта и дечјих игралишта.

Извор: Град Суботица