ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА ПОСЕТИО СИГУРНУ ЖЕНСКУ КУЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са овогодишњим добитником Фебруарске награде проф. др Тихомиром Вејновићем посетио Сигурну женску кућу. Новчани део награде, др Вејновић је усмерио ка задовољењу потреба те институције, а спрам њихових жеља, обезбеђене су ствари које ће им олакшати свакодневно функционисање. Тим поводом за Сигурну женску кућу набављени су замрзивач, микроталасна пећ, аспиратор, дигитални мерач крвног притиска, инхалатор за децу, двоје дечјих колица и друге потрепштине.

– Хвала професору Вејновићу на одлуци да новчану награду коју је добио као овогодишњи лауреат Фебруарске награде усмери ка куповини опреме која је неопходна Сигурној женској кући у Новом Саду. Тиме је показао да је свавако била исправна одлука одборника Скупштине града и потврдио једну од својих врлина, а то је лични однос према свим оним друштвеним околностима које су битне за наш град. Све оно што симболизује данашњи датум и међународни празник жена, нека остане у њему, али оно што мора да нас прати сваки дан целе године, јесте беспоштедна борба за равносправност свих грађана и искорењавање дискриминаторског односа према женама. Мора се чути наше јасно и гласно „ДОСТА“ према било ком облику насиља и не смемо ћутати о тим стварима, које се нажалост дешавају у нашој заједници. Само уколико не ћутимо, можемо утицати на то да нам се такве ствари не понављају. Као друштво, морамо водити бескомпромисну и одлучну борбу. Ова прича не сме да се сведе на 8. март и међународне датуме када се појачано диже свест о спречавању насиља над женама, већ то мора да нам буде аксиом током целе године и да нас прати током целог живота – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да Град Нови Сад ради у више сфера на оснаживању жена, а да ће наставити да подржава рад Сигурне женске куће кроз Центар за социјални рад.

Проф. др Тихомир Вејновић је честитао свим женама 8. март, а пре свега мајкама које су у току данашњег дана донеле нове животе на свет.

– Данашњи дан у Бетанији нам је почео са поклонима, јер су све наше пацијенткиње добиле од МЗ „Народни хероји“ на поклон руже, као и све запослене жене на нашој клиници. Када сам примио Фебруарску награду, истакао сам да је то награда целог колектива, односно свих оних стручњака који су преко 30 година моје праксе, помогли да на свет дође један цео град Нови Сад, који је у оно време имао око 100 000 становника. Новчани део награде сам желео да усмерим ка Сигурној женској кући, пре свега као знак поштовања. То је један подстрек за све жене које се боре да буду равноправне у нашем друштву, а поклон је само ситница која симболизује добру вољу и хуманост – рекао је проф. др Вејновић.

Директорица Центра за социјални рад Добрила Чачија и руководитељка Сигурне женске куће Нада Падејски-Шекеровић захвалиле су се Граду и професору Вејновићу на свему што чине за Сигурну женску кућу и нагласиле да је од великог значаја скретање пажње на проблем насиља над женама 365 дана у години и да се та борба мора одвијати постојано и снажно.