ГРАДОНАЧЕЛНИК ОТВОРИО 37. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ИЗ ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ХОРТИКУЛТУРЕ – У ЗРЕЊАНИНУ УЧЕНИЦИ 26 ПОЉОПРИВРЕДНИХ ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ

Градоначелник Симо Салапура отворио је данас, у Хотелу „Војводина“ Републичко такмичење ученика из области пољопривреде и хортикултуре.

Такмичење се одржава данас и сутра у Средњој пољопривредној школи у Зрењанину, уз учешће чак 26 школа, а организатори такмичења су: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Удружење школа за подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране и Средња пољопривредна школа, Зрењанин.

Градоначелник је указао да је бити данас међу младим људима, ученицима пољопривредних школа из целе Србије који бораве у нашем граду велика привилегија.

– Верујем да ће наша Пољопривреда школа показати да је добар организатор, а да ће наши гости имати и понети лепе утиске из нашег града , оно што је битно је да Зрењанин јесте образовни центар у овом делу Војводине, у овом делу Србије и да се на овакав начин профилишемо и покушавамо да оваквим манифестацијама унапредимо знање и усавршавање ових младих људи – казао је градоначелник.

Истакао је и да је средњи Банат изразито пољопривредна регија, као и да аграр има дугу традицију и велике капацитете.

– Дакле, од њиве до трпезе, то је пут са којим треба да изађемо на тржиште, али и путем оваквих такмичења, путем образовних центара, као и подршке Министарства и локалних самоуправа, да пробамо тај пут да олакшамо, и нашим пољопривредним школама, али и пољопривредним произвођачима – рекао је градоначелник захваливши свима који су данас овде.

Посебно је захвалио Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије јер ће се у нашем граду ове године одржати три републичка школска такмичења. То ће, навео је, допринети и развоју града са туристичког аспекта.

Упитан да каже шта ће Град Зрењанин у наредном периоду конкретно учинити за Пољопривредну школу, градоначелник је казао да та установа веома добро функционише захваљујући њиховој задрузи.

– Ми смо већ имали иницијативу од стране средњих и основних школа за јачање школског задругарства, ту превасходно хоћемо да као јединица локалне самоуправе помогнемо и већ имамо одређене договоре са директором, али не откривамо детаље док не будемо направили финализацију самог договора. Оно што је такође битно јесте да подржавамо Пољопривредну школу и када су у питању конкурси ка покрајинским секретаријатима – рекао је још градоначелник Салапура.

Директор Пољопривредне школе Владимир Попов изразио је задовољство што је школа из Зрењанина домаћин 37. Републичког такмичења ученика из области пољопривреде и хортикултуре.

– У току два дана ученици ће се такмичити у четири различита профила, то су пољопривредни техничари, техничари хортикултуре, руковаоци механизатори пољопривредне механизације и цвећари – вртлари. Сви ученици ће такмичити у својим знањима и вештинама, први дан је резервисан за тестове, док ће други дан њихове вештине доћи до изражаја – казао је директор Попов који је такође захвалио Министарство, као и Граду Зрењанину на подршци.

Извор: Град Зрењанин