ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОТПИСАО УГОВОР У МИНИСТАРСТВУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, СУФИНАНСИРА СЕ ПРОЈЕКАТ СМАЊЕЊА ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА ЗА ДОМАЋИНСТВА

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је, на свечаности у Палати “Србија” у Београду потписао уговор о суфинансирању реализације пројекта смањења загађења ваздуха преласком на еколошки прихватљивији енергент за домаћинства на територији града Зрењанина, у 2024. години. Пројекат је укупне вредности 7,2 милиона динара, од чега ће Министарство заштите животне средине трансферисати износ од 3.760.000 динара. Град Зрењанин учествоваће у пројекту сопственим средствима у висини од 3.440.000 динара, с роком реализације до краја ове године.  

У име министарства, уговоре је с представницима локалних самоуправа потписала министарка Ирена Вујовић, захваливши им на учешћу на конкурсима за суфинансирање, на добрим пројектима и најављујући још један конкурс, за оне градове и општине који данас нису били у прилици да добију средства.

 – Данашњи уговори тичу се замене котлова у јавним установама на еколошки прихватљивије енергенте, замене котлова у индивидуалним домаћинствима и уклањања дивљих депонија. Оно што је важно, у овом конкурсу не постоје већи или мањи пројекти, бољи или лошији, сви су подједнако добри када је циљ да заједно унапредимо квалитет животне средине – истакла је ресорна министарка. 

Додала је да је акценат на конкурсима и додели средстава стављен и на оне градове који бележе прекомерно загађење ваздуха, а када је реч о индивидуалним домаћинствима, поручила је представницима локалних самоуправа да је важно анимирати људе, разговарати с њима и упознати их с критеријумима који ће се примењивати приликом расписивања конкурса на локалном нивоу. 

– Имали смо различита искуства у том погледу, људи можда не желе да се пребаце на друге видове грејања и свакако их треба што боље информисати о могућностима суфинансирања. Пуно захтева смо добили и када су у питању дивље депоније, важна нам је животна средина, држава жели да улаже у екологију и то је познато, са буџетима који су из године у годину све већи, али морамо и да заједнички градимо систем управљања отпадом који није баш савршен у неким областима – поручила је министарка Ирена Вујовић приликом данашње церемоније. 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је досадашњу добру сарадњу с Министарством заштите животне средине, као и с ресорним покрајинским секретаријатом,  и наставак суфинансирања пројеката Града Зрењанина и у овој години. Подсетио је на капиталан пројекат санације некадашње градске депоније у две фазе, али и бројне друге пројекте суфинансиране од стране тог министарства.

– Замена котларнице у ОШ “Др Александар Сабовљев” у Ечки, уклањање дивље депоније у Ботошу, реконструкција зеленила у Карађорђевом парку само су неке од наших активности препознате у протеклом временском периоду и од стране министарства и драго нам је што заједничке пројекте заштите и унапређења животне средине настављамо да реализујемо и у 2024. години – рекао је градоначелник Салапура.

Извор: Град Зрењанин