ГРАДОНАЧЕЛНИК СИМО САЛАПУРА: ЗРЕЊАНИН УНАПРЕЂУЈЕ ЈЕДИНИЦЕ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Након што је захваљујући ИПА програмима Прекограничне сарадње са Румунијом/Европском унијом обезбеђена неопходна опрему за реаговање у ванредним ситуацијама и донет најважнији локални документ у овој области “Процена ризика од катастрофа”, обавеза и одговорност штаба за ванредне ситуације Града Зрењанина добијају на значају. Опрема је првенствено везана за одбрану од поплава, али се може употребити и у случају земљотреса, као и у локализацији пожара. Како ће то бити организовано, зависи и од организационих способности штаба за ванредне ситуације.

Опрема нема своју сврху уколико не постоје обучени припадници јединица Цивилне заштите и других организација које се баве заштитом и спасавањем. Град Зрењанин је и на том плану предузео све неопходне кораке. Донета је одлука о образовању јединице Цивилне заштите опште намене и специјализоване јединице за узбуњивање и у току је припрема за њихову попуну. У складу са Законом, чиниће је грађани који су војни обвезници, затим пунолетни грађани који нису војни обвезници и добровољци.

– Предвиђено је да у јединици Цивилне заштите опште намене буде 90 припадника распоређених у три вода. Специјализована јединица за узбуњивање имаће два вода са 162 припадника. У оба случаја ће се водити рачуна да припадници буду територијално распоређени, јер су ове формације намењене да интервенишу у случају проглашења ванредне ситуације на територији града и насељених места – појашњава Симо Салапура, градоначелник и командант штаба за ванредне ситуације у Зрењанину.

Како би што боље припремили команданте штабова за обавезе које их чекају у случају елементарних непогода или техничко технолошких несрећа, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије организовао је семинар на Врднику са темом “Организација рада штаба за ванредне ситуације и руковођење у ванредним ситуацијама”, ком је, уз команданте штабова из других војвођанских градова и општина, присуствовао и градоначелник Зрењанина. Уз њега, у раду семинара учествовали су и начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић,начелник Одељења за ванредне ситуације МУП Републике Србије уПУ Зрењанин Горан Марјановић и председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин.

Команданти штабова су се, између осталог, упознали са руковођењем у ванредним ситуацијама, кризним комуницирањем и употребом Ватрогасно-спасилачког батаљона и Добровољних ватрогасних друштава. У питању је наставак обуке, до сада организоване у Нишу, Крагујевцу и Београду, а коју заједнички организују Министарство унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације и организација ОЕБС.

Фотографије: Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, Управа за управљање ризиком и цивилну заштиту

Извор: Град Зрењанин