ISTRA POTVRDILA STATUS NAJBOLJE MASLINARSKE REGIJE SVETA

Status svetske maslinarske velesile, odnosno najbolje maslinarske regije na planeti, Istra je i ove godine potvrdila sa najviše ekstradevičanskih maslinovih ulja u odnosu na ijednu drugu regiju sveta uvrštenih u godišnji katalog Flos Olei, koji predstavlja 500 najboljih takvih ulja iz celog sveta. 

Predstavljanju kataloga u u Motovunu prisustvovali su gotovo svi uvršćeni maslinari, a u novo deseto izdanje uvršćeno je 79 ulja iz Istre, što je novi rekord u odnosu na lanjskih 75, a pritom su mnogi istarski uljari dobili bolje ocene nego ranijih godina.

Konkurencija je bila izuzetna, pokrivene su čak 52 zemlje u kojima se proizvodi maslinovo ulje, i to na svih pet kontinenata. Uz klasične maslinarske zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Grčke i Portugalije i, naravno, Hrvatske, u katalogu ima i ulja iz “maslinarski egzotičnih zemalja” poput Kine, Japana, Brazila i Indije.

Prema rečima direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića, ulja je ocenjivao profesionalni međunarodni panel, a čak četiri istarska proizvođača (porodica Ipša iz Livada, “Mate” iz Savudrije, “Olea B.B.” iz Rapca i “OPG Enio Zubin” iz Umaga), osvojili su teško ostvarivih 97 bodova od mogućih 100.

Izvor: ekapija