„IZA BRDA I DOLINA – TRI VEKA SLOVAKA U VOJVODINI“

U toku 57. slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu, priređene su i prateće izložbe. Muzej Vojvodine je u Galeriji Zuske Medveđove, koja je inače smeštena u nastarijoj kući u Petrovcu, upriličio postavku vojvođanskih Slovaka počev od dolaska na ove prostore u 18. veku pa do današnjih dana. Izložba nas hronološki vodi kroz organizovanje načina stanovanja, odevanja, uzgoj hmelja i konoplje, razvoj duhovnog života i školstva, negovanje običaja.

Ono što uvek ostavlja bez daha kada je ova zajednica u pitanju, to je domaća radinost. Vez, čipka, ukrasi za glavu, svadbeni ukrasi ali i naivno slikarstvo su zaista upečatljivi. Na izložbi ima i portreta koje je radila Zuska Medveđova po kojoj galerija i nosi ime akademska slikarka koja je svoju umetnost poklonila Bačkom Petrovcu. Takođe, interesantna je diploma iz 1929. koja svedoči o dobijanju zlatne medalje za novu sortu hmelja a glasi na ime Juraja Čanjija.

Tokom ove manifestacije, u foajeu Slovačkog vojvođanskog pozorišta priređena je i izložba plakata „15 godina Slovačkog vojvođanskog pozorišta“. Održan je i 10. susret filatelista kolekcionara sa berzom.

Za Vojvodjanske.rs: V. Raonić i Media portal