ИЗЛОЖБА АПАТИНСКОГ НАСЛЕЂА ГОСТУЈЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

У петак 1. новембра са почетком у 18 часова у Музеју Војводине свечано ће бити отворена изложба „Трагом Подунавских Шваба: Немачко културно и историјско наслеђе у Србији”. Изложба је у највећој мери селектирана из збирке Музеја Подунавских Немаца у Апатину.

– Посетиоци ће моћи да сазнају зашто су каравани камила некада крстарили Бачком, где се налази једина Црна Богородица у Србији, зашто су жене из Челарева у 19. веку писале аустријском цару и зашто је познати београдски професор Коста Вујић целога живота скупљао апатинску циглу. Трудили смо се да овом изложбом на један занимљив начин представимо наслеђе немачке заједнице не само у Апатину, већ и шире – каже Борис Машић из удружења „Адам Беренц“.

Изложба ће бити постављена од 1. до 10. новембра у Новом Саду, а до краја године ће обићи и Београд и Суботицу. Пројекат се реализује уз подршку  Министарства културе и информисања Републике Србије и локалне самоуправе Општине Апатин.

– Ова изложба је одлична прилика да упознамо јавност у целој земљи са културним благом наше општине, али и да представимо наше амбициозне планове на будућем уређењу и стављању тог наслеђа у функцију културног и туристичког развоја, кроз пројекте као што су оснивање Градског музеја или рестаурација апатинске синагоге – рекла је Дубравка Кораћ, заменик председника Општине Апатин.

Извор: Општина Апатин