ИЗЛОЖБА ИНОВАТИВНОГ ФИНСКОГ ДИЗАЈНА

Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор, у сарадњи са амбасадом Финске, организоваће изложбу иновативног финског дизајна која ће бити отворена у Галерији КЦ „Лаза Костић“, у среду, 16. маја, у 13 часова, наводи РТВ. Изложбу ће отворити Перти Иконен, амбасадор Финске у Србији. Поставка ће трајати до 26. маја.

Дизајн је кључни стратешки елемент успеха финских компанија. Финци су одувек брзо прихватали нове технологије и даље их усавршавали.

Дизајн информационих и комуникационих технологија фокусиран је на мобилне терминале, потрошачку електронику и инфраструктуру информационих технологија. Мултимедија је круцијални део модерног живота, а лако доступни уређаји омогућавају све – од планирања процеса и логистичке контроле до навигације возила и пешака. У Финској се реализују бројни успешни пројекти из области информационих технологија – од сигурности у сајбер свету, преко мобилних уређаја, игара, софтверског умрежавања до паметног саобраћаја.

Финску традицију бродоградње, засновану на богатом искуству и иновативном дизајну, карактеришу сигурност, поузданост и удобност.

Концепти дизајна здраствене заштите развијају се у сарадњи са лекарима и медицинским сестрама, а у складу са реалним потребама приликом неге пацијената. Финска припада светској класи када је реч о медицинској електроници.

Као земља шума, Финска има напредну индустрију намештаја. Природни, лако доступни материјали и дизајн инспирисан природом, у складу са еколошким принципима, саставни су елементи дизајнерске етике, праксе и политике.

На предстојећој изложби у Сомбору биће постављено десет фото-панела којима ће посетиоцима бити дочарани иновативност и аутентичност финског дизајна.

Извор : РТВ