ИЗЛОЖБА ПАСТЕЛИ МАРКА ЧЕЛЕБОНОВИЋА

У четвртак, 19. априла у 19 сати, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће свечано отворена изложба „Пастели Марка Челебоновића“. На отварању публику ће поздравити мр Милана Квас в. д. управника Спомен-збирке Павла Бељанског, а у име оснивача Спомен-збирке, јавности ће се обратити Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Изложбу ће отворити др Ивана Симеоновић Ћелић, директор Музеја „Zepter“.
Један од стваралаца заступљених у колекцији Павла Бељанског, Марко Челебоновић, припада кругу интимистичких сликара изузетног колористичког сензибилитета и социјалном миљеу грађанске класе, из које је поникао и сам Павле Бељански. Највећи део живота провео је на релацијама Париз, Сен Тропе, Црногорско приморје и Београд, где у периодима (1947–1949) и (1952–1960) ради као професор на Академији уметности у Београду и утиче на формирање читавог низа уметника. Дела која настају почетком тридесетих година, откупљује Павле Бељански за своју колекцију.
Од средине педесетих година интензивно се посвећује техници пастела уз помоћ које на папир преноси и оживљава сопствени доживљај света. Колико је пастел за њега био значајан говори близу 400 изведених радова и неколико приређених самосталних изложби посвећених искључиво овој техници. Једна од њих одржана је октобра 1973. године у Малом ликовном салону у Новом Саду.

О ИЗЛОЖБИ

Избором од 23 дела биће приказан не само део једног од највећих опуса пастела у српској модерној уметности, него и правац у коме Марко Челебоновић као сликар интимистичке поетике постаје ближи проблемима реализације слике и њене симболике. Осим пастела, поставка у Спомен-збирци Павла Бељанског обухватиће и породичне фотографије уметника које се овом приликом први пут презентују јавности.

Богат пратећи програм изложбе укључиће тумачења поставке, пројекције филмова, промоцију нове монографије о уметнику у издању Галерије РИМА из Крагујевца, као и радионице за децу, а најширој публици изложба ће се приближити и током трајања националне манифестације Музеји за 10.

Улаз на отварање је слободан.