ИЗЛОЖБА СЛИКА КОЛОНИЈЕ „СВЕТИ РАФАИЛО” У КОВИЉУ

Дана 10. августа 2019. са почетком у 19.30, отворена је изложба слика у Основној школи „Лаза Костић” у Ковиљу. Слике су резултат прошлогодишњег и овогодишњег ковиљског ликовног саборовања које носи назив „Свети Рафаило”.

Идејни покретач седмодневног дружења уметника са лепотама и духовном енергијом Ковиља је сликар Душан Поповић са својим синовима Лазаром и Филипом, уз помоћ Цркве Вазнесења Господњег и Цркве Светог Томе у Ковиљу, Месне заједнице Ковиљ, Основне школе „Лаза Костић” и приватника који су имали слуха за ову племениту идеју.

Неки од сликара учесника су Нада Стојаковић, Маја Гајић, Александра Јовановић, Бранислава Поповић, Владимир Бурсаћ, Смиљана Чурић, Етна Јовановић и Филип Поповић а први пут ове године, колонија је укључила и децу из вртића и основне школе.

Слике представљене на изложби су прелепи ковиљски пејзажи али и иконе, као што се и сам свештеномученик Рафаило бавио иконописањем и пејзажима.

Рафаило Шишатовачки је рођен у Дероњама одакле је дошао у манастир Ковиљ. Замонашио се у Манасији а ликовно усавршавао по свету. Осликао је многе иконостасе па и онај у Цркви Ружици у Београду. Страдао је мученички у Другом светском рату, који је дочекао као игуман манастира Шишатовац. Уз Лазу Костића и Јована Рајића, један је од битних личности које су оставиле вечити траг у Ковиљу.

Уз благослов Владике Исихија, на изложби је јавност могла да види и две слике које је урадио сам Рафаило Момчиловић чије је име понела ова сликарска колонија.

 

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;