ЈЕШЋЕМО ЛОШИЈИ ХЛЕБ

Честе кише умањиле квалитет половине рода пшенице у Србији, а проблем с брашном имаће и Бугарска, Мађарска, Румунија…

Кишно време и дуга жетва утицаће на пад квалитет пшенице и брашна што указује да ћемо ове године куповати хлеб и пециво слабијег квалитета него иначе, истичу стручњаци. Ово ће важити не само за потрошаче у Србији, који најчешће бирају белу векну, већ и за оне у региону јер проблем с квалитетом жита имају и Мађарска, Румунија, Бугарска…

Вукосав Саковић, из Удружења „Жита Србије”, рекао је недавно да су честе кише умањиле квалитет зрна око 60 одсто овогодишњег рода пшенице.

– Код те пшенице је смањена хектолитарска маса и повећана је проклијалост зрна због чега хлеб може да буде лошег квалитета, а ако се користи за исхрану стоке морала би да се меша с квалитетном пшеницом – рекао је Саковић. Додао је да ће Србија имати проблема при извозу пшенице јер ће око 1,5–1,7 милиона тона морати да се прода на страно тржиште, а произвођачи ће нудити на продају пре свега ту мање квалитетну пшеницу. Принос пшенице у Србији ове године, према његовим речима, један је од бољих у последњој деценији, а прецизнији подаци о анализи квалитета и укупном роду очекују се за десетак дана.

Извор: Политика