KAD SE KUPUJE OVAN, KVALITET I BROJ POTOMAKA SU NAJBITNIJI

Da domaći ovčari imaju šta da ponude, vidljivo je i na ovom Sajmu, pošto su u oborima najkvalitetnija grla domaćeg uzgoja. Ipak, ostaće dilema koji je ovan najveći, jer nije bilo zvaničnog merenja, a nekoliko ovčara tvrdi da je baš njihov ovan zaslužio tu titulu. Svi su rase virtemberg i teški oko 200 kilograma, koji kilogram gore ili dole.

– Moj sedmogodišnji Paja prvi put je na Sajmu, jer je prethodnih godina bio zauzet zbog devojaka koje mu nisu dale da dođe, – kaže Živorad Živković iz Obrenovca, čije je jedno grlo, mlađi ovan Bole, ove godine poneo titulu šampiona. – Paja je, ipak, moj ponos, jer je stariji, ima mnogo potomaka i svake godine je aktivan.

Vlasnik četvorogodišnjeg ovna Sajamski, Bojan Marinković iz firme „Kusago d.o.o.“ kod Sremske Mitrovice kaže da su najvažnije odlike ovna – kvalitet i brojnost potomstva, te da Sajamski, koji je prošlogodišnji apsolutni šampion, ima čime da se pohvali.

Marinković, koji je već prodao sva svoja izložena grla na Sajmu i s kojeg se ove godine kući vraća s dva srebrna pehara, ukazuje da se ovčarstvo isplati, ako se radi ozbiljno.
U žestokoj konkurenciji najtežih ovnova našao se i Mića IV, Gorana Čolića iz Bogatića, koji je nagrađen Peharom Novosadskog sajma.

Izvor: Sajam.net