KAKO JE POČEO DA SE IGRA FUDBAL U GOSPOĐINCIMA

O počecima organizovanog igranja fudbala u Gospođincima ne postoji pouzdani pisani dokaz.
I pored upornog traganja za bilo kakvim pisanim materijalom iz tog vremena, nije se moglo pronaći nešto više.
Ostaju jedino sećanja, a sećanja je malo jer malo je svedoka iz tog vremena. Oni koji su još živi i koji su ponešto zadržali u pamćenju, mnogo su pomogli pričama i podacima, o tim prvim danima, a i o onim posle.
Razumljivo je što je tako, prošle su mnoge godine od tada, savremenika tih vremena veoma je malo, a na ovim našim prostorima se toliko toga izdešavalo, da su jedna sećanja potiskivala druga, pa je sve to bilo nemoguće zadržati u pamćenju toliko dugo vremena.
Prema sećanjima i pričama fudbal se u Gospođincima počeo igrati ubrzo po završetku Prvog Svetskog rata, od 1919. godine.
Jedno je sigurno, fudbal se u Gospođincima počeo igrati veoma davno.
Bilo je to u novoformiranoj državi Jugoslaviji, kada su posle rata počeli da se masovno osnivaju sportski a pre svega fudbalski klubovi. Prvu fudbalsku loptu iz Praga u Gospođince doneli su potomci familije Žikelić. Prvi naziv kluba bio je kao i naziv tadašnje države „JUgoslavija“. Naziv kluba ostao je sve do početka Drugog Svetskog rata i okupacije, kada klub menja naziv u SC Levente Boldogasonjfalva, u prevodu sportska omladina Bogorodičnog sela, stari naziv za Gospođince.
Nakon završetka Drugog Svetskog rata 1944. godine klub menja naziv u fudbalski klub „Jedinstvo“, koji nosi sve do današnjih dana.
Nakon svih tragedija i stradanja, nestanka većeg broja fudbalera u ratu, skupilo se dovoljno snage i energije da fudbal ponovo postane nosilac sporta u Gospođincima.
Početkom 50-tih godina dvadesetog veka fudbalski teren je premešten na mesto gde se i danas nalazi.
Premeštanjem terena u samo selo, počela je i nova epoha fudbala u Gospođincima. Generacije pamte taj period po dobrom i kvalitetnom fudbalu, publike je bilo sve više, a najviše pažnje privlačile su derbi utakmice sa ekipama iz susednih mesta, Temerina, Žablja, Čuruga … Za sve uspehe koje je „Jedinstvo“ postiglo u svojoj istoriji, društvo je klubu odalo niz odgovarajućih priznanja
Pored svih značajnih priznanja fudbalski klub „Jedinstvo“, je dobilo mnoštvo zahvalnica i diploma, a u vitrinama kluba je puno pehara i medalja. U bogatoj istoriji „Jedinstva“bilo je veoma uspešnih takmičarskih godina, kada je u više navrata osvajan opštinski i međuopštinski kup, kada se klub više puta plasirao u područnu i međuopštinsku ligu, a najveći uspeh je plasman u Vojvođansku ligu početkom dvadeset prvog veka gde se klub zadržao par sezona u tom stepenu takmičenja.
Trenutno se klub nalazi u Gradskoj ligi Novog Sada gde nakon jesenjeg dela prvenstva zauzima prvu poziciju, sa realnim i izglednim šansama, da se plasira u viši stepen takmičenja. U klubu pored seniorske ekipe postoji i škola fudbala, u kojoj treniraju deca pionirskog i kadetskog uzrasta, a takođe postoji i vteranska ekipa.
Fudbal je istorija Gospođinaca – Tekst preuzet iz Fotomonografije fudbalskog kluba Jedinstvo Gospođinci 1919 – 2019.