КИКИНДА ДОБИЈА БИСТУ КРАЉА ПЕТРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА

На данашњој седници локалног парламента одборници су једногласно подржали иницијативу Градског одбора Удружења Краљевина Србија да се иза православног храма Светог Николе постави спомен биста Краља Петра I Карађорђевића. Идеја је да се овај део градског трга, у неком наредном периоду претвори у спомен парк, будући да се тамо већ налази биста Павла Кенђелца. Како је рекао Саша Танацков, члан ГВ и председник Комисије за споменике, коначну реч даће Министарство културе:

-Димензије будуће бисте биће 90X80 центиметара, а биће постављена на постаменту висине 1,6 метара. У оптицају су биле још две локације, али је ова изабрана због, за наш град, важног историјског догађаја. Педесет виђенијих Кикинђана, 10. новембра 1918. године, на том месту, у некадашној порти храма Светог Николе, одржало је једну врсту Народне скупштине. Одлучено је ко ће на Великој народној скупштини о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, представљати Велику Кикинду у Новом Саду. Ова директна историјска веза нас је и определила за ову локација- указао је Танацков. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, потврдио је да ће овај део градског трга бити претворен у спомен парк:

-Ово је апсолутно исправно место за постављање бисте Краља Петра I Карађорђевића, али и спомен плоче о важном историјском догађају који се на том месту догодио 10. новембра 1918. У будућем спомен парку нагласићемо и историјску важност Павла Кенђелца. Ми ћемо увек бити град добрих људи. Поштоваћемо, пре свега, вољу већинског српског народа, али и традицију, културу и обичаје и свих осталих грађана- подвукао је Лукач. Да је са историјског аспекта ова локација неупитна потврдио је и Срђан Сивчев, шеф одборничке групе владајуће странке:

-Србија се након дуго времена, лутања и заваравања југословенством, коначно окреће себи и поштовању своје историје и традиције. У идентитеском смислу, за Кикинду ће то бити управо ова биста- оценио је Сивчев. Одборници су на овој седници усвојили Декларацију о улози функције управљања људских ресурсима у граду Кикинди. Подржали су допуњен и измењен овогодишњи план програма пословања ЈП “Топлана”, као и годишњи извештај о раду градског Штаба за ванредне ситуације у 2020.

Извор: Град Кикинда