KINEZI ZAINTERESOVANI ZA PKB

Kinezi su zainteresovani za privatizaciju najvećeg srpskog poljoprivrednog kombinata Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB). Srbija još nema jasnu strategiju privatizacije PKB-a, odnosno još nije odlučeno da li će država zadržati kontrolu nad tim preduzećem.

Ambasador Kine Li Mančang otkrio je pre nekoliko dana da jedna vodeća kineska firma ”studira” PKB i da će uskoro poslati posebnu stručnu ekipu u Beograd tim povodom. Ističući da je Kina zainteresovana za privatizaciju polovine od 120 državnih preduzeća u Srbiji posebno je istakao neke od najvećih kompanija – RTB „Bor” i Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB) o čijoj se prodaji govori već godinama.

– Jedna od naših najvećih i vodećih kompanija dolazila je ovde tri puta, što pokazuje ne samo da imamo interesovanje već i jaku želju – rekao je kineski ambasador ističući da je i sam učestvovao u dogovorima oko predstojeće posete PKB-u.

Kinezi su se i ranije nezvanično pominjali kao zainteresovani za privatizaciju najvećeg srpskog poljoprivrednog kombinata, ali je prvi put da se ta mogućnost navodi u izjavi visokog kineskog zvaničnika.

Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB, potvrdio je za Politiku da su prošle nedelje u PKB dolazili predstavnici zainteresovane kineske firme, ali da su sastanku prisustvovali samo predstavnici poslovodstva.

– Niko od predstavnika sindikata i zaposlenih nije bio na tom sastanku niti su nas konsultovali. Zvanične informacije nemamo, navodno reč je samo o obilasku i ništa konkretno, za sada, nije dogovoreno – kaže Đorđević. Neobično je, dodaje, to što ni tender još nije objavljen, a ni imovinsko-pravni odnosi, što se tiče vlasništva zemljišta, još nisu rešeni.

– Neozbiljno je govoriti o prodaji firme ako status zemljišta nije rešen. Imamo dosta problema jer dolaze ljudi kojima je, navodno, zemlja vraćena restitucijom, a to su parcele koje mi obrađujemo – ističe naš sagovornik, dodajući da se oba reprezentativna sindikata čvrsto protive prodaji PKB-a bez da država zadrži određeni udeo.

Od predstavnika menadžmenta juče nismo uspeli da dobijemo konkretnije informacije o detaljima sa sastanka sa predstavnicima kineske firme.

Srbija još nema jasnu strategiju privatizacije odnosno još nije odlučeno da li će država zadržati kontrolu nad tim preduzećem.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, ranije je rekao da postoji više opcija i da je jedna od njih da država zadrži učešće, što bi značilo da bi morala da investira u obnovu tog preduzeća, ali da je problem novac.

– Država nema para za investicije. Bez njih nema PKB-a, jer tamo je potrebno da se uloži bar 100 miliona evra – istakao je Nedimović, precizirajući da bi u toj korporaciji morale da budu revitalizovane farma i prerada, a potreban je i novi sistem za navodnjavanje, za šta se, kako je rekao, traži partner. Ministar je rekao da će država nastojati da očuva stočarsku proizvodnju i spreči eventualne pokušaje kupovine poljoprivrednog zemljišta zarad pretvaranja u građevinsko.

Početkom 2017. godine interesovanje za privatizaciju PKB pokazali su, između ostalih, Industrija mesa „Matijević”, „MK grupa”, kao i „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali sve je ostalo na neobavezujućim ponudama jer ministarstvo privrede u međuvremenu nije raspisalo javni tender za privatizaciju PKB-a.

Država je formalno vlasnik PKB-a od septembra 2016. kada je Grad Beograd ustupio 99 odsto akcija.

Kako je Politika objavila početkom godine, u memorandumu potpisanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, posle osme revizije, Srbija se izjasnila će, do juna, pronaći partnera za prodaju ove strateški važne kompanije.

 Izvor: Politika