КИРВАЈ У ЈАНОШИКУ

Традиционално, сваке прве недеље у октобру у Јаношику се одржава Кирвај, слава посвећена освештању словачког евангелистичког храма, ове године 134. по реду.

Празнику је присуствовала делегација из Општине Алибунар, начелница Јужнобанатског округа Данијела Лончар, председник Општине Алибунар Душан Дакић и саветник председника Општине господин Владимир Петровић. Празник је увеличало и присуство игумана манастира Рујевац, оца Спиридона који је својим духовним досеткама употпунио целу атмосферу. Они су присуствовали јутарњој служби у цркви, потом се дружили са мештанима, посетили изложбу старих ношњи и ручних радова Колар Ане и посетили реконструисани Дом културе који је за ову прилику добио ново рухо. Уз љубазно и топло гостопримство свештеникаСловачке евангелистичке цркве господина Слађана Данијела, директорке основне школе госпође Зузане Халабрин, Павела Хрћана потписника Месне заједнице, Мартина Мега председника Удружења пензионера, Каролине Супек председнице Културно-уметничког друштва „Јаношик“ и других мештана, делегација јеразговарала о најважнијим питањима Јаношика као и о будућим корацима о сарадњи села и локалне самоуправе. Данијела Лончар изразила је част и задовољство што живимо у складној мултиетничкој средини која својом разноликошћу представља немерљиво богаство које се огледа у добросуседским и пријатељским односима и честитала свим становницима празник.

Закључак посете je добра воља општинских званичника и представника месне организације Јаношик да заједничком сарадњом створе и одрже добре односе који су потребни за најбоље функционисање локалне заједнице и добар живот свих грађана словачке националности у општини Алибунар

Извор: Општина Алибунар