KONCERT ANSAMBLA „NEO“

Koncert ansambla „NEO“

PETAK, 24. AVGUST 2018.

GRADSKA KUĆA, SVEČANA SALA, U 20 ČASOVA

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

 

ANSAMBL „NEO“:

 

Julija Hartig, violina

Benjamin Cirfogel, violina

Robert Lakatoš, violina

Aleksandar Jakopanec, viola

Jožef Bisak, viola

Marko Miletić, violončelo

 

JULIJA HARTIG je rođena u Novom Sadu u porodici muzičara. Počela je sa prvim časovima violine  sa pet godina. Studirala je violinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora  I. Gruberta i E. A. Cugajeve, a usavršavala se sa istaknutim pedagozima kao sto su G. Zislin, M. Jasvili, P.Vernjikov, Z. Gilels , T. Brandis I H. Krebers.

Po završetku studija radila je kao asistent docent za violinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i kao solista i koncertmajstor kamernog orkestra Camerata Academica i Sinfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Od 1994. godine živi u Holandiji, gde je diplomirala na Roterdamskom konzervatorijumu (u klasi I. Gruberta) i konzervatorijumu u Utrehtu (u klasi profesora K. NJataye).

Kao solista nastupa sa orkestrima poput Radio Kamer Filharmonie (Holandija), Sinfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, Kamerni orkestar Dušan Skovran, Gudači Svetog Đorđa. Julija Hartig nastupa kao  član kamernih ansambala u Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Australiji, Rusiji, Italiji, Brazilu i Srbiji, a snima i za vodeće radio i televizijske stanice. Izdavačke kuće Emergo Classics, Terpsihora i Mascom objavile su kompakt diskove sa njenim snimcima. 2010. godine Radio-televizija Srbije izdala je četiri kompakt diska sa kompletnim delima LJubice Marić  na kojima Julija svira sva dela pisana za violinu.

 

Od 2002. godine član je dua Hartig-Broekhans sa kojim je osvojila nagradu na Internacionalnom takmičenju za kamernu muziku „Gaetano Zinetti“ (Italija), 2004. godine. Od 2016. godine član je i ansambla ROctet (gudački oktet holandskog Radio-filharmonijskog orkestra).

Julija Hartig je jedan od inicijatora podijuma „Splendor Amsterdam“ koji je dobio nagradu za kulturni doprinos grada Amsterdama 2015. godine. Takođe je i jedan od osnivača kolektiva LUDWIG koji je sa svojim prvim kompakt diskom „Crazy Girl Crazy“ u saradnji sa sopranistkinjom i dirigentom Barbarom Hanigan osvojio Gremi nagradu 2018. godine.

Interpretacije Julije Hartig karakteriše bogata izražajnost i temperament, prefinjena tehnika i velika osećajnost za boje. NJen repertoar obuhvata dela od baroknih do savremenih kompozitora. Premijerno je izvela više savremenih kompozicija, od kojih su neke bila njoj i posvećene.

Julija Hartig svira na instrumentu „Jean-Baptiste Vuillaume“ koja čini deo holandskog nacionalnog fonda za instrumente (het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds).

 

BENJAMIN CIRFOGEL, rođen aprila 1983. godine u Klagenfurtu, Austrija. Prve časove violine počeo je da pohađa kao šestogodišnjak. Godine 1992, primljen je na Koruški državni konzervatorijum u klasu Briana Finlaysona, koji je imao značajnu ulogu u njegovom razvoju u odličnog violinistu.

Između 1996. i 2002. godine bio je veoma uspešan kao član „Anima String kvarteta“, sa kojim je osvojio nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (1997: Prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju Austrije „Prima la Musica“; 2000: Prvu nagradu „Gradus ad Parnassum“, Specijalnu nagradu Bečke filharmonije, Specijalnu nagradu „Bärenreiter“, nagradu „Östig“).

Od 2002. godine prvi je violinista jednog od vodećih gudačkih kvarteta današnjice „Acies String Quartet“, koji je 2003. osvojio Prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju Austrije u kategoriji kamerne muzike – gudačkog kvarteta;  2006. godine Prvu nagradu na „Gradus ad Parnassum“, Mocartovu nagradu na „klassik.preis.österreich“. Članovi kvartata su pored toga izabrani za Umetnike godine 2007. od strane austrijske banke „Bank Austria Creditanstalt“ i austrijske radio stanice „Radio Network Ö1“.

Godine 2008. kvartet je pobedio na takmičenju „Musica Juventutis“ u Beču, a 2010. godine Specijalnu nagradu i  Nagradu publike na „Johanes Brams“ takmčenju.

Godine 2012. Benjamin Cirfogel je uspešno završio četvorogodišnje studije sa kvartetom „Acies String Quartet“ u klasi profesora Gintera Pihlera (Alban Berg Quartet) na Međunarodnom institutu za kamernu muziku u Madridu.

 

Za austrijsku izdavačku kuću Gramola, kao član kvartata, snimio je razne kompozicije za gudački kvartet koje su pisali Betoven, Hajdn, Debisi, Šostakovič, Gulda i Šubert. Snimak Šubertovog kvinteta sa čuvenim čelistom Davidom Geringasom dobio je nagradu „Pasticcio“ austrijskog nacionalnog radija „Culture Radio Ö1“ i nagradu „Supersonic“ časopisa za kulturu „Pizzicato“ iz Luksemburga.

Kao dobitnik nagrada na nacionalnim i internacionalnim violinskim takmičenjima, Benjamin Cirfogel je privukao pažnju raznim koncertnim nastupima, solo recitalima i izvođenjima kamerne muzike u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Izraelu, Indiji, Bangladešu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kolumbiji, Češkoj, Italiji, Australiji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Grčkoj. Pored toga, pojavljuje se u brojnim nacionalnim i internacionalnim televizijsim i radijskim emisijama.

Svoje znanje je sticao sa međunarodno priznatim umetnicima kao što su Igor Ozim, Benjamin Šmid, Norbert Brajnin, Sigmund Nisel, Henri Mejer, Gerhard Šulc, Filip Secer, Joel Kroznik i David Finkel kao i sa članovima kvateta: Alban-Berg, Amadeus, Emerson, Juilliard, Guarner, LaSalle, Orion, Janacek, Bartok, Skampa i Smetana. Osim toga, imao je privilegiju da uzima časove kod čuvenog violiniste i pedagoga Isaka Sterna na „Muzičkim susretima“ (Encounters) u Kelnu i Jerusalimu.

Period od 2005. do 2008. proveo je na solističkim studijama na Bernskom univerzitetu za umetnost u Švajcarskoj kod violiniste svetskog glasa Benjamina Šmida.

Od 2004. godine imenovan je prvim koncert-majstorom Simfonijskog orkestra RTV Slovenije, a od 2013. godine gostujući je koncert-majstor Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra. Kao solista i koncert-majstor svirao je sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Koruška simfonija, orkestar Linz Bruckner, orkestar Vienna Cathedral, Kineski nacionalni simfonijski orkestar, Bernski simfonijski orkestar, Camerata Hamburg, Simfonijski orkestar Jamanašija, Pannonic filharmonija i orkestar „Orchestre de Picardie Amiens“.

Pored gudačkog kvarteta, nastupa u raznim kamernim ansamblima kao što su „The New Classic Ensemble“, „The Karen Asatrian-Benjamin Ziervogel Project“, „Trio Slovenija“ i drugi. Sarađivao je i sa solisistima Bečke filharmonije povodom izvođenja Šubertovog okteta.

Svira violinu Dominicus Montagnana iz 1727. godine, izuzetan instrument  koji mu je velikodušno na korišćenje dala „Nacionalna banka Austrije“.

 

ROBERT LAKATOŠ počeo je da uči violinu kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, u svom rodnom gradu Novom Sadu. Odrastao je u porodici muzičara, a prvi mentor bio mu je otac Imre Lakatoš. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje nastavio je na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (Zürcher Hochschule der Künste) gde je postao stipendista švajcarske Fondacije „Lira“ za izuzetno nadarene talente. Od 2015. godine sarađuje sa Julijanom Rahlinom (Julian Rachlin) na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Među brojnim prvim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima, posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima Pablo de Sarasate (Pamplona, Španija, 2015), Mary Smart (NJujork, 2013), Societe Generale Srbija (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima Jeneuess Rumunia (Bukurešt, 2012), Andrea Postacchini (Fermo, Italija, 2011). Koncertnu karijeru, Robert Lakatoš razvija kao solista i kamerni muzičar na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Turskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, SAD-u, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Kao solista, svirao je sa brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare (Španija), Krakovskom filharmonijom, Državnim simfonijskim orkestrom Istambula, Monterej Simfonijski orkestar (Meksiko), Beogradskom filharmonijom, Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, njujorški orkestar Summit Music Festival, Novosadski kamerni orkestar, Banjalučka filharmonija, Vojvođanski kamerni orkestar, ciriški Kamerni orkestar Zürcher Hochschule der Künste – Strings i Janačekova kamerata. Sarađivao je sa dirigentima: Lior Šambadal (Lior Shambadal), Antoni Vit (Antoni Wit), Gabrijel Felc (Gabriel Feltz), Filip Grinberg (Philip Greenberg), Manuel Ernandez Silva (Manuel Hernández Silva), Eduard Šmider (Eduard Schmieder). Robert Lakatoš je ostvario snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu, među kojima su i trajni zapisi za Radio-televiziju Vojvodine. Dobitnik je priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine Iskre kulture za 2017. godinu.  Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u zvanju docenta za glavni predmet violina. Godine 2016. postao je Tomastik artist. Akcenat u tekućoj sezoni (2018/19) predstavljaju koncerti sa Minas Gerias Filharmonijom iz Belo Horizonte (Brazil), Filharmonijom iz Malage (Španija), Simfoniijski orkestar Navare (Španija) i Simfonijski orkestar RTV (Slovenija) . Svira na violini Svetozara Bogdanoskog i na gudalu ručne izrade našeg poznatog gudalara Vladimira Radosavljevića.

 

ALEKSANDAR JAKOPANEC rođen je u Bjelovaru, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2007. godine u klasi profesora Milana Čunka, kod koga 2009. godine završava i studije umetničkog usavršavanja. Od 2011. do 2012. godine studirao je na Columbus State University u SAD-u, u klasi profesora Zorana Jakovčića. Tokom i nakon studija usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga: Jürgen Kussmaul, Roberto Diaz, Catherine Mackintosh, Gerhard Schulz, Vogler Quartet, Fine Arts Quartet…

  1. godine polaže audiciju u Zagrebačkoj filharmoniji, te postaje stalni član. U isto vreme pridružuje se ansamblu Acoustic projects s kojim redovno nastupa širom domovine, te izdaje nosač zvuka. Od 2004. do 2007. godine član je Hrvatskog baroknog ansambla, od 2007. do 2008. član je Zagrebačkih solista. Sarađivao je sa velikim brojem ansambala i orkestara: Kvartet Sebastian, Varždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Splitski komorni orkestar, Zagrebački komorni orkestar, Camerata Split, Cantus ansambl, Camerata Garestin, Zadarski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Columbus Symphony Orchestra i La Grange Symphony Orchestra (SAD)… Suosnivač je Hrvatskog gudačkog kvarteta s kojim je osvojio nagradu tribine „Darko Lukić“.

 

JOŽEF BISAK je niže i srednje muzičko obrazovanje stekao u muzičkoj školi „Isidor Bajić”. Diplomirao je violu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Još kao učenik srednje muzičke škole osvajao je brojne nagrade na pokrajinskim, republičkim i saveznim takmičenjima. Tokom školovanja sarađivao je sa brojnim muzičarima i pohađao majstorske kurseve (Julija Hartig , Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam;  prof. Zoran Jakovčić, Columbus State University, SAD;  prof. Pierre Henri Xuereb , Paris Conservatoire National Supérieur;  prof. Gerard Causse , Eskuela Superior de Musica Reina Sofia;  Felix Schwartz , 1st Principal Viola, Staatskapelle, Berlin;  prof. Dejan Mlađenović , FMU, Beograd). Solo violista je u Orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta od 2006. godine. Oktobra 2015. godine uspešno je položio audiciju za mesto solo viole u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija. Kao solo viola stalni je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Žebeljan orkestra, No borders orchestra, kamernog orkestra Camerata Academica i orkestra Academia Ars Musicae (Austrija). Od 2016. godine član je Acies kvarteta (Austrija) sa kojim intenzivno koncertira i snima. Sa navedenim orkestrima nastupao je u zemlji i u inostranstvu (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Italija, Mađarska, Slovenija, Grčka). Kao solista je nastupao sa simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i kamernim orkestrom Camerata Academica, zabeležio brojne nastupe u kamernim sastavima, kao i solo resitale, te tokom ovih nastupa sarađuje sa eminentnim svetskim dirigentima i solistima. Učestvovao je na LJubljana festivalu, Maribor festivalu, BEMUS-u, NOMUS-u, SOMUS-u, NIMUS-u, na seriji koncerata povodom 100 godina od rođenja kompozitorke LJubice Marić, XX Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, kao i svečanom koncertu povodom 170 godina od osnivanja SANU, gde nastupa sa uglednim umetnicima iz zemlje i inostranstva (Ksenija Janković, Julia Hartig, Aleksandar Latković). Godine 2013. kao solo viola No borders orchestra učestvovao je u snimanju kompakt diska za Universal music GmbH Austria i Deutsche Grammophon. Iste godine kao solo viola Žebeljan orkestra učestvovao je u snimanju kompakt diska kamerne muzike Isidore Žebeljan Balkan bolero, koji je izdat u Londonu 2014. godine. Sa Acies kvartetom 2016. godine snima kompakt disk za diskografsku kuću Gramola Vienna.

Zabeležio je nastupe na Samoborskim glazbenim jesenima, Tribini Darko Lukić u ciklusu Mladi u Lisinskom, Zagrebačkom Bijenalu, MAG festivalu Split, „Diapason“ festivalu komorne glazbe u Hrvatskom glazbenom zavodu, te Podium festivalu „Fažana“ na Brijunima. Kao solista nastupao je sa Zagrebačkim solistima, Cameratom Split, Simfonijskim orkestrom oružanih snaga Republike Hrvatske i Varaždinskim komornim orkestrom.

 

MARKO MILETIĆ je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, u klasi profesora Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića, kod koga završava i srednju muzičku škoju „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu . Osnovne i master sudije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent  violončela. 2011. godine dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi profesora Wendy Warner, jedne od vodećih  čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu „Priprema za fakultet“.

Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij LJevin (Berlin), Jens Peter Majnc, Volfgang Emanuel Šmit, Aleksandar Kobrin (Rusija,SAD), Mark Kope, Mark Kosover, Mineo Hajaši, Sergio Svarc (SAD), Fine Arts Quartet… Nastupao je  kao solista sa orkestrima Gudači svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom  Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Mateja Marinković, Sergio Švarc, Lisa Oberlender… Bio je vođa deonice čela u LaGrange Simphony Orchestra i  Columbus Simphony Orchestra.

Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveška, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao što su Beogradski čelo fest, Nomus, Međunarodna tribina kompozitora, Transevropski festival u Ruanu, Grigov festival u Bergenu, Somus, Piano Summer Vranje, Strings Leskvac, Festival gudača Krosno. Držao je kurseve za mlade violončeliste u Srbiji, Nemačkoj i SAD-u. Član je mnogih kamernih sastava sa kojima  ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar Samerata Academica, u kome je solo violončelista i umetnički rukovodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, a nedavno je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021, veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture,kao i Filharmoniju mladih. Od 2013. godine član je klavirskog tria Valmaro, a od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom Mihajlom Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu.

Trenutno je na doktorskim studijama pod mentorstvom profesora Ištvana Varge na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i kompakt diskove kamerne i simfonijske muzike za Oboa Clasics i Deutsche Grammophone.