ЛАГАНИ ТИСКИ СПУСТ

Десети „Лагани тиски спуст“ организован је 11. августа у Новом Кнежевцу. Плутање Тисом неконвенционалним пловилима овога пута је окупило 150 учесника, са око шездесетак пловила, дупло више него лане. Учесници су били из Хоргоша, Кикинде, Суботице, Сенте, Кањиже и наравно наше општине.

-Задовољни смо одзивом и очекујемо да ће догодине бити још више пловила, каже Александра Ранковић, чланица Општинског већа. –Учесници делују веома задовољно, а време је било дивно, са температуром ваздуха од 31. степена и пријатном водом. Спуст је пратила екипа ронилаца – спасилаца из Сенте и медицинари из нашег Дома здравља. Све је прошло без проблема, пошто нам је на првом месту безбедност.

Пловидба је почела у 13,30 часова, од Жуте куће, а прва је на циљ код Кајакашког клуба „Обилић“, око 17,00 часова, стигла екипа у којој је била и Новокнежевчанка Весна Ристић.

-Било је супер, каже Ристићева.- Како би рекао наш пријатељ Марјан Михаљев из Кикинде – одавно нисмо имали овако леп дан. –Наша екипа је била породична, учествовали су још мој супруг Милан, кћерка Ксенија, син Алекса, зет Влада и наши пријатељи из Кикинде, са своје троје деце. Нисмо први пут учествовали, али први пут смо – први. Организација је била екстра! Ја сам увек за наше, домаће манифестације.

За све учеснике новокнежевачке „регате“  припремљен је гулаш од срнетине, свињетине и говедине. У четири бограча гулаш је припремао Новокнежевчанин Александра Игњатов.

-Почели смо да кувамо у 11,00 часова, а сат времена касније јело је проврило и крчкало се лагано, као и овај наш спуст, вели Игњатов, који наглашава да му је у припремању гулаша помагало неколико жена.

Након пловидбе дуге пет километара, учесници спуста су били пуни речи хвале за одлично припремљено јело.

У вечерњим сатима је, на понтону на Тиси, приређен поклон концерт Општине Нови Кнежевац. Наступиле су познате поп певачице Гоца Тржан и Тамара Драгић. Публика је била бројна, од седам до 77 година.

Извор: Општина Нови Кнежевац

Фото: Златан Фехимовић